Sýkça Sorulan Sorular
GERÝ DÖNÜÞÜMÜN ÖNEMÝ NEDÝR ?

 
1.Doðal kaynaklarýmýzýn korunmasýný saðlar.
2.Enerji tasarrufu saðlamamýza yardým eder.
3.Atýk miktarýný azaltarak çöp iþlemlerinde kolaylýk saðlar.
4.Geri dönüþüm geleceðe ve ekonomiye yatýrým yapmamýza yardýmcý olur.





Çöp Torbasý Nedir?

 Çeþitli atýklar atmak amacýyla içine çöplerin konduðu kâðýt veya plastik torba.





Masterbatch Nedir?

  Masterbatch kelimesi "ana karýþým" anlamýna gelmekle birlikte, genellikle "Eritip þekillendirme aþamasýnda plastik ham maddeye katýlan, granül biçimindeki boya." anlamýnda kullanýlan bir terimdir. Beyaz masterbatch'ler; süt beyazý, buz beyazý, beyaz eþya beyazý ve diðer tonlarda olmaktadýr. Siyah masterbatch'ler; mavimsi, kahvemsi, þeffaf siyah ve diðer tonlardadýr. Renkli masterbatch'ler; sarý, kýrmýzý. yeþil, mavi, diðer tüm ara renklerde ve tüm tonlarda olabilirler. Katký masterbatch'leri; renk dönüþü kolaylaþtýran temizlik katkýlarý. antioksidan, UV, yanmazlýk, cam elyaf, ýsý stabilizatör, iç ve dýþ kaydýrýcýlar ve benzeridirler. Dolgu masterbatch'leri;talk, kalsit vb. dolgularý içerir.





Masterbatch ile Hangi Ürünler Boyanabilir?

 

ÇUVAL & BIG BAG

PP ve HDPE'den mamul file çuval, PP çuval. PE+PP lamine çuval, aðýr hizmet tormasý, PE ve PPden mamul tarým-balya ipi, biçer-baðlar ipi, sera ipleri. yan þerit ipleri, sulzer file sergenlik, sanayi amaçlý kumaþlar, PP'den mamul tüm çuvallar, pataes-soðan çuvallarý.

DAYANIKLI TÜKETÝM ÜRÜNLERÝ(BEYAZ EÞYA - KAHVERENGÝ EÞYA)

Buzdolabý,bulaþýk makinesi iç gövdesi, çamaþýr makinesi tamburlarý, tüm düðmeleri. TV gövde ve arka kapaklarý, tüm uzaktan kumandalar, fýrýn düðmeleri, Pc gövdeleri, telefon gövdeleri vb. kettle, mikser, mutfak robotlarý, tost makineleri, elektrikli süpürge gövdeleri vb.

ÞÝÞELER & BÝDONLAR & VARÝLLER

Su, ketçap, mayonez, kimyasal þiþeleri, PVC, PET, PETG, HDPE, PP'den mamul tüm þiþeler, COEX yöntemiyle üretilen þiþeler vb. HDPE'den mamul tüm bidon, fýçý ve variller.

ELEKTRÝK MALZEMELERÝ

Fiþler, prizler, anahtarlar, armatürler, klemensler, PVC'den mamul kablo kanallarý, buatlar, kapaklarý vb. HDPE'den mamul kablo koruma kýlýflarý, termoplastikten mamul tüm aydýnlatma malzemeleri.

PVC SIDING & ELEMANLARI

Tüm PVC siding parçalarý, pencere profili, kapý, panjur, çatý kaplama malzemesi, PVC-U'dan mamul tüm profil ve parçalar.

TAÞIMA KASALARI

Kasalar,tekerlekli kasalar, plastik paletler, damacana sepetleri, çekmeceli malzeme kutularý, avdanlýk kutularý, kümes ekipmanlarý, delikli kasalar.

OTOMOTÝV

Tamponlar, kapý kolu, tüm kapý içi levhalarý ve parçalarý, far ve stoplarý, ayna gövdeleri, diðer iç trim parçalarý vb.

GIDA AMBALAJLARI

Yumurta - çikolata - meyve viyolleri, plastik bardaklar, çatal - kaþýklar, yoðurt vb. kaplarý - kutularý, her türlü þiþe ve bidon kapaklarý, EPS köpük kaplar.

BORULAR & BAÐLANTI PARÇALARI

Temiz - atýk su, korige için, HDPE, PPRC ve PVC U'dan mamul tüm boru ve fittingler vb.

KABLOLAR

Enerji, haberleþme, data, fiber optik, halojensiz, koaksiyel, dahili telefon kablolarý, video, yangýn ihbar, audio kablolarý vb. PE, PVC, PBT'den mamul tüm kablolar.





POLÝPROPÝLEN NEDÝR?

 Otomotiv sanayinde kullanýlan parçalardan, tekstil ve yiyecek paketlemesine kadar çok geniþ kullaným alaný olan termoplastik bir polimerdir. Monomer propilenin polimer hale getirilmesi ile elde edilen polipropilen kimyasal solventlere (asit ve bazlar) karþý aþýrý derecede dirençlidir.

 

   CH3     H             CH3   H   CH3   H
     \    /               |    |    |    |
      C==C       ->    -- C -- C -- C -- C --
     /    \               |    |    |    | 
    H      H              H    H    H    H
                         
  propilen monomer  polipropilen polimer


KÝMYASAL VE FÝZÝKSEL ÖZELLÝKLERÝ ;


En yaygýn ticari polipropilenin , kristal yapýsý düþük yoðunluklu polietilen (LDPE) ve yüksek yoðunluklu polietilen (HDPE) arasýnda bir seviyeye sahiptir. Young modülü (elastizite modülü) de orta seviyededir. Bununla beraber, LDPE'den daha az sert ve HDPE ‘den çok daha az gevrektir. Bu polipropilenin ABS gibi mühendislik plastiklerinin yerine kullanýlmasýna izin verir.


Polipropilen, yorulmaya karþý çok iyi direnç gösterir. Düþük maliyetlidir, iyi bir darbe dayanýmý vardýr. Sürtünme katsayýsý düþük olup, çok iyi elektrik yalýtýmý saðlar. Kimyasal direnci iyidir. Tüm termoplastik iþleme proseslerine uygundur. Polipropilenin, erime sýcaklýðý 160 santigrat derece civarýndadýr.


Buna karþýn þu dezavantajlara sahiptir. UV ýþýný dayanýmý azdýr, yüksek termal genleþme gösterir. Boya ve kaplamasý zordur. Dýþ hava þartlarýna dayanýmý azdýr,oksitlenmeye açýktýr. Yanýcý olup, klor içeren solventler ile etkileþime girer.





POLÝETÝLEN NEDÝR?

 Çok çeþitli ürünlerde kullanýlan bir termoplastiktir. Ýsmini monomer haldeki etilenden alýr, etilen kullanýlarak polietilen üretilir. Plastik endüstrisinde genelde ismi kýsaca PE olarak kullanýlýr. Etilen molekülü C2H4 , aslýnda çift bað ile baðlanmýþ iki CH2’den oluþur. (CH2=CH2). Polietilenin üretim þekli, etilenin polimerizasyonu ile olur. Polimerizasyon metodu, radikal polimerizasyon, anyonik polimerizasyon, iyon koordinasyon polimerizasyonu ve katyonik polimerizasyon metodlarý ile olabilir. Bu metodlarýn her biri farklý tipte polietilen üretimi saðlar.

POLÝETÝLENÝN SINIFLANDIRILMASI :


Polietilen yoðunluk ve kimyasal özellikleri baz alýnarak çeþitli kategorilerde sýnýflanýr. Mekanik özellikleri, moleküler aðýrlýðý, kristal yapýsý ve dallanma tipine baðlýdýr.

  • UHMWPE ( ultra yüksek moleküler aðýrlýklý PE)
  • HDPE (yüksek yoðunluklu PE)
  • HDXLPE (yüksek yoðunluklu çapraz baðlý PE)
  • PEX (çapraz baðlý PE)
  • MDPE (orta yoðunluklu PE))
  • LDPE (düþük yoðunluklu PE)
  • LLDPE (lineer baðlý düþük yoðunluklu PE)
  • VLDPE (çok düþük yoðunluklu PE)

ÖZELLÝKLERÝ :


Özellikleri tiplere göre deðiþiklik gösterse de; dýþ ortam koþullarý ve neme karþý iyi direnç, esneklik, zayýf mekaniksel kuvvet ve üstün kimyasal direnç genel özellikleri olarak sayýlabilir. Kaplar, plastik kutular, mutfak eþyalarý, kaplamalar, boru ve tüp, oyuncak, kablolarda yalýtkan tabakalar, paketleme ve ambalaj filmi gibi çok yaygýn bir kullaným alaný olup. Düþük maliyetlidir.





PÝGMENT NEDÝR?

 Tüm nesnelerin renklerini oluþturan moleküllerdir Pigment moleküllerinin harekete geçmesi için belirli bir enerji gereklidir. Renklerin oluþmasýndaki diðer tüm aþamalarda olduðu gibi, pigmentlerle ýþýk arasýnda da iliþki vardýr. Zira dünyaya ulaþan güneþ ýþýðý, canlýlarda renk molekülü olarak bilinen söz konusu pigment molekülleri için önemli rol oynar.


Gözün retinasýnda bulunan koni hücrelerinin üç ana rengi (kýrmýzý, yeþil ve mavi) algýlamasýnýn nedeni de içlerinde bulunan özel pigment molekülleridir. Pigmentlerin renkler için gerçekleþtirdikleri en hayati iþlem, kendilerine gelen ýþýðýn renk enerjisini elektrik sinyaline çevirmeleridir. Yani insan gözünde renk diye tanýmlanan her þey aslýnda gözde bulunan pigmentlerin kendilerine gelen ýþýðýn dalga boyunu elektrik sinyali olarak beyne iletmeleridir.
Görünür ýþýðýn sahip olduðu enerji düzeyi, canlýlarýn derilerinde, derilerini kaplayan pullarýnda, tüylerinde veya kürklerinde bulunan pigment moleküllerini harekete geçirmek için gereken enerji düzeyine eþittir. Görünür ýþýðýn aralýðý içinde olan ve belirli renklere karþýlýk gelen dalga boylarý bu pigmentleri harekete geçirerek canlýlarýn renklerini oluþturur.


Çiçeklerin yapraklarýndaki renk çeþitliliðinin nedeni ise, yapýlarýnda bulunan pigment moleküllerinin ýþýða karþý verdikleri tepkidir. Kýsacasý, canlýlarýn hem görme merkezlerinde hem de vücutlarýnda bulunan pigmentler, iþleyen diðer vücut sistemleriyle birlikte tam bir uyum halindedir. Bir canlýnýn görme merkezinde özel bir pigment molekülünün bulunmamasý veya gerektiðinden az bulunmasý, onun çevresindeki renkleri ayýrt edememesine (Renk körlüðü) neden olur.





Bio Naylon Poþet Nedir?

 Þu an kullandýðýmýz plastik poþetlere, konvansiyonel plastikler veya PP poþet denmektedir. Bu konvansiyonel poþetlerin doðada çözülmesi 700 – 800 yýl alabilmektedir.
Dünyada her gün miyarlarca adet poþetin kullanýldýðýný ve doðaya býrakýldýðýný düþünürsek önümüze çýkan tablo içler acýsýdýr. En kolay örneði ile MARKETLERDE günlük poþet kullanýmý hesap edildiði zaman ortaya çýkan rakam düþünmemize yetecektir.
Bu sorunun farkýnda ve gelecek nesillere daha temiz bir çevre býrakma bilincinde olan devletler, konvansiyonel poþetlerin kullanýmýný azaltma (marketlerde poþetlerin parayla satýlmasý gibi) ve yasaklama yoluna gitmiþlerdir.
Konvansiyonel poþetlere alternatif; file, bez torba, kese kaðýdý ve teknolojinin sunduðu alternatif olarak BÝO POÞET gösterilmektedir.
Uganda, Ruanda, Kenya, Güney Afrika, Hindistan gibi ülkelerde bile konvansiyonel poþetlerin kullanýmý yasaklanmýþtýr. Ülkemizde ise; ilgili bakanlýk tarafýndan konvansiyonel poþetlerin kullanýmýný yasaklama yönünde çalýþmalar yürütülmektedir. Bu yönde kademeli bir geçiþ sistemi düþünülmektedir.
File ve bez torbalarýn kullanýmý için, tüketicilerde bilinç oluþturulmaya çalýþýlmakta, eski günlerdeki gibi, tüketicinin kendi çantasýný yanýnda taþýma alýþkanlýðý kazandýrýlmaya çalýþýlmaktadýr. Alýþkanlýklarýn kolay kolay deðiþmeyeceði gerçeði ve maliyetlerin fazlalýðý bu uygulamalarýn az raðbet göreceðini göstermektedir. Kese kaðýdý ise; aðaç kullanýlmasýndan dolayý çevreye zarar veren bir baþka unsurdur.
BÝO POÞET bu sorunun çözümü olarak gözükmektedir. Kullaným ve dayanýklýlýk açýsýndan konvansiyonel poþetlerden farký olmayan, üretim aþamasýnda kullanýlan malzeme sayesinde doðada çabuk çözülebilen bio poþetler maliyet açýsýndan, konvansiyonel poþetlerden bir miktar daha pahalýdýr. Bez torba, kese kaðýdý ve filenin maliyetleri ve adet – hacim iliþkisi düþünülünce bu fark çok küçük kalmaktadýr.
Çocuklarýmýzýn mirasý olan çevrenin korunmasýna katký saðlamak hepimizin ortak sorumluluðudur.





Bio Poþetin Özellikleri Nelerdir?

 

  • Bio poþetlerin doðada çözünmesi ise 2 aþamalý olarak gerçekleþiyor.
    Birinci aþamada poþetin raf ömrü dolduðunda oksijen plastiðin zincir yapýsýný bozuyor. Ýkinci aþamada ise biyolojik çözünme olup, besin özelliði kazanan plastik yapý, topraktaki bakteri ve mikroorganizmalar tarafýndan sindiriliyor. Böylelikle 24 ay gibi kýsa bir sürede yüzde 100 çözünerek doðaya dönüyor. Oysa konvansiyonel plastikler yüzlerce yýl çevreyi kirletmeye devam ederler.
  • Susuz ortamlarda dahil olmak üzere her türlü ortamda çözülme gerçekleþir.
  • Konvansiyonel plastiklerin sahip olduðu mekanik dayanýklýlýða sahiptirler.
  • Konvansiyonel plastikler gibi su ve gaz geçirmezler.
  • Üzerlerine her türlü basým iþlemi yapýlabilir.
  • Þeffaf olarak da üretilebilirler.
  • Çözülme sýrasýnda bir sera gazý olan metan salýnýmýna neden olmazlar.
  • Çözülme sýrasýnda ve sonrasýnda çevreye hiç bir toksit etki yapmazlar ve bu nitelikleri belgelenmiþtir.
  • Toprak içerisinde çözüldüklerinde karbon ve biyokütle açýsýndan topraðý zenginleþtirirler ve dolayýsý ile verimliliðini arttýrýrlar.

 





Plastik Nedir?

 Plastikli sanayinin nitroselüloz’un ticari üretimi ile (1868) baþladýðý kabul edilir. Bu ise yaklaþýk 130 yýl öncesi demektir. Nitro selülozu takiben, tarihi süreçte ikinci sentetik plastik olan fenol-formaldehit esaslý polimerler geliþmiþtir. Bunlarýn üretimleri ise bu tarihten yaklaþýk 40 yýl sonra gerçekleþtirilmiþtir. Bu ve bunlarý izleyen diðer plastik malzemelerin temel yapý taþlarý ve hammaddeleri olan polimerler, 19. asrýn ikinci yarýsýndaki bazý deneme çalýþmalar sonunda ve birçoðu tesadüfen ortaya çýkmýþtýr.
Temel olarak doðada 3 farklý malzeme olduðunu ve bunlarýn yaygýn olarak kullanýldýðýný biliyoruz. Bunlar; polimerik malzemeler, metalik malzemeler ve seramik malzemeler olarak sýralanabilir.
Kolaylýkla el verenler metalleri oluþtururlar. Ametaller ise polimerleri oluþtururlar. Metalik ve ametalik elementlerin karýþýmý ise seramiklere yol açar. Bu üç temel malzeme arasýnda þu farklýlýklar vardýr. Metaller ýsýyý ve elektriði iletirler. Parlaktýrlar, genellikle serttirler, elektron vererek tepkimeye girerler. Yoðunluklarý 1’den yüksektir. Polimerler, elektrik ve ýsýyý iyi iletmezler, genellikle saðlam veya donuk görünümlüdürler. Yoðunluklarý küçüktür, 1 civarýndadýr, hafiftirler. Özellikle bu farklýlýklar nedeni ile de farklý uygulamalar için metaller veya polimer tercih edilir. Metallere göre polimerler tercih edilmiþtir. Böylece polimer malzemelerden deðiþik özellikte plastik üretilmiþtir.
Polimer maddelerin yýllýk tüketimi tüm dünya ülkeleri için 150 milyon ton/yýl’dan fazladýr. Ülkemizde tüketim yaklaþýk olarak bu miktarýn yüzde biri kadardýr. Çok eski tarihlerde kullanýlan polimerik malzemelerin baþýnda selüloz,niþasta, doðal kauçuk vb. gibi açýða doðru polimerler gelir Doðal polimerler, iþlenme zorluðu ve bazý fiziksel, kimyasal ve mekanik özelliklerinin yetersizliðinden dolayý yerlerini yarý sentetik ve daha sonra sentetik polimerlere terk etmiþlerdir. Ýlk polimer malzemesi 1863’de S. Hyatt tarafýndan keþfedilen selüloiddir. Yarý sentetik bir polimer olan selüloid pamuk selülozundan elde edilmiþtir. Ancak modern plastik endüstrisi L. Baekeland tarafýndan bakalit sanayii çapýnda üretilmesiyle 1989’da baþlar. Fenol formaldehit reçinesi olan bakalit telefon ahizeleri gibi plastik ürünlerin yapýmýnda kullanýlmýþtýr. 1924’e kadar polimer yapýlarýnýn “Koloid agregat” halinde bulunan küçük moleküllerinden oluþtuðu sanýlýrdý. H. Staudinger yaptýðý büyük çapta incelemelerin sonucu olarak, plastiklerin zincir þeklinde makromoleküllerden oluþtuðunu ve bu moleküllerin birbiriyle kovalent baðlanan küçük ünitelerden meydana geldiðini göstermiþtir. Yukarýda bahsedilen fikre dayanarak, polimer sanayi hýzla geliþmiþ ve 1927’de selüloz asetat ve polivinil klorür, 1928’de polimetilmetakrilat 1929’da üre-formaldehit reçineleri elde edilmiþtir. Bunlarý daha sonra 1932’de polietilen, 1934’de naylon, poliakrilonitril, stiren-akrilonitril ve polivinil asetat, 1937’de poliüretan, 1939’da teflon ticareti  adýyla tanýnan  poli(tetrafloroetilen) 1941’de polietilentereftalat, ve orlon ticari adýyla tanýnan poliakrilonitril fiber takip etmiþtir.
Plastiklerin geliþiminde önemli bir aþama, bu malzemelerin cam, grafit ve karbon elyaflarý ile karýþtýrýlarak kuvvetlendirilmiþ plastiklerin elde edilmesidir. Bu malzemelerin mekanik özellikleri, metallerin seviyesine ulaþmakta ve birçok uygulama alanýnda plastikler metallere rakip olmaktadýr.
Plastikleþtiriciler
Plastik nedir? Plastik petrolden elde edilir. Plastik polimer þeklinde tanýmlanan bileþik sýnýfýna girer. Polimer monomer adý verilen küçük moleküllerin kovalent baðlarla birbirine baðlanmasýyla oluþturduðu iri moleküller olarak tanýmlanýr.
Günümüzde yaygýn olarak kullanýlan plastiklerin bir bölümünün camsý geçiþ sýcaklýðý, Tg oda sýcaklýðýnýn üzerindedir. Bilindiði gibi Tg’nin altýnda polimerler camsý ve kýrýlgandýr. Bu sýcaklýðýn üzerinde ise genellikle kauçuðumsu davranýþ gösterirler. Ve çarpma dirençleri yüksektir. Selülozikler, viniller, akrilikler, vb. gibi polimerlerin camsý geçiþ sýcaklýklarýný düþürmek baþka bir ifadeyle bu polimerleri yumuþatmak için plastikleþtiriciler kullanýlýr. Buna tipik örnekler PVC’dir. PVC’nin Tg’si 80o C dir. Bu deðer uygun miktarda plastikleþtirici ilavesiyle 0o C ye kadar düþürülebilir.
Plastikleþtiriciler yüksek kaynama noktasýna sahip organik sývýlar veya düþük erime noktasý gösteren katýlardýr. Plastikleþtiriciler “iç plastikleþtiriciler” ve “Dýþ plastikleþtiriciler” olmak üzere baþlýca iki grup altýnda incelenebilir.
a) Ýç Plastikleþtiriciler
Bunlar polimerlerin sentezi sýrasýnda kullanýlýr. Esas polimerik yapýyý oluþturan monomere, komonomer olarak baðlanýr ve polimer zinciri üzerinde yer alýrlar. Bu amaçla Tg’si düþürmek istenen polimerin monomeri ile Tg’si düþük bir monomer kopolimerleþtirilir. Sonuç kopolimerin Tg’si bu iki monomerin saf polimerinin Tg’leri arasýnda bir deðerdedir. Monomerlerin oraný ayarlanarak istenilen Tg deðerine ulaþýlabilir.
b) Dýþ Plastikleþtiriciler
Daha yaygýn olarak kullanýlan türdür. Bunlar polimerin iþlenmesi (þekillendirilmesi) sýrasýnda yapýya ilave edilir. Çok basit bir ifadeyle polimerik yapýda seyreltici rolü oynarlar. Polimer zincirler arasýna girerek, ikincil kuvvetlerin etkisini azaltýr, böylece yapýyý yumuþatýrlar.
Plastikleþtiricilerin polimer ile uyuþabilmesi uygulamada dikkat edilmesi gereken en önemli özelliktir. Ayrýca, iyi bir plastikleþtiricinin, toksit olmamasý, yanmaz olmamasý, yanmaz olmasý, etkisini uzun süre devam ettirmesi ve tatsýz olmasý  beklenir.
Plastiklerin Özellikleri ve Kullaným Alanlarý
Çeþitli plastik tipleri vardýr. Kimi yün kadar yumuþak, kimi ise çelik kadar saðlamdýr. Sýcak suda eriyen olduðu gibi alevde dayanýklý olanlarý vardýr. Ýnce Lexan plastiði tabakasý kýsa mesafeden ateþ eden 38 kalibrelik bir tabancanýn kurþununu durdurur. Tüm plastiklerin tek ortak yönü hepsinin kimyacýlarýn buluþu olmasýdýr. Hiçbiri yün ve ipek gibi doðada bulunmaz. Yapýlarý çok basittir.
Binlerce plastik türü olmakla birlikte bunlarý sýcakta sertleþen ve sýcakta kalýplanan plastikler olmak üzere iki ana grupta toplamak mümkündür. Sýcakta kalýplanan plastikler erirler ve istenilen þekile girerler. Her defasýnda soðurken sertleþirler. Sýcakta sertleþen plastik ýsýtýldýktan ve tekrar þekil verdikten sonra tekrar ýsýtýlýnca þekil deðiþtirilmez.
Sýcakta sertleþen plastikler  tekrar tekrar kullanýlýr. Hurda plastikleri de yeniden kullanmanýn bir yolu bulunursa çok önemli bir kazanç elde edilecektir. Ne yazýk ki günümüzde hurda plastikleri yeniden deðerlendirmek çok zordur. Çünkü çeþitli plastik türlerinin bileþimleri birbirinden çok farklýdýr. Bu farklýlýktan dolayý geri dönüþüm yapýlmamaktadýr. Plastiklerin çoðu karbon ve hidrojen içeren moleküllerden meydana gelmiþlerdir. Kimyacýlar molekülleri birleþtirerek zincirler meydana getirirler. Her zincir büyük bir moleküldür. Bazen bu moleküllerin bir kýsmýnýn binlerce baðlantýsý olur. Bunlar kuvvetle ýsýtýlmaksýzýn erimezler. Bu uzun yapýlý molekül zincirli maddelere polimerler denir.
Plastiklerin adlarýnýn baþýnda sýk sýk poli (çok) ekine rastlanýr. Örneðin propilen denilen plastikler propilen gazýnýn uzun molekül zincirlerinden oluþurlar. Molekül zincirleri bazen iþlemlerde geçerek dallara ayrýlýr. Dallar þeklinde sýralanma çok kuvvetli deðildir. Dallara ayrýlan plastikler kolaylýkla eriyebilirler.
Bunlar yumuþak ve esnektir. Oyuncak bebek ve deterjan kutularý yapýmýnda kullanýlýrlar. Üçüncü çeþit bir polimer daha vardýr; çapraz baðlý polimer diye bilinir. Bu polimerde, molekül zincirleri öbür moleküllerin zincirleri ile baðlýdýr.
Bu yolla elde edilen sýcaklýkta sertleþen plastikler çok saðlam ve çok yüksek sýcaklýklar dayanýklýdýrlar. Kimyacýlar ilker madde olarak yaðdan baþlayarak, çok sayýda çeþitli maddeler elde ederler. Bütün hammaddelerin en kullanýþlýsý etilen gazýdýr. Etilen plastiklerinin en fazla tanýnaný ve en basiti polietilendir. Hafif kovalar ve taslar, ayrýca deterjan þiþeleri bu maddeden yapýlýr. Propilen ve bütilen gazlarý da çok sayýda plastiðin yapýmýnda kullanýlýr. Benzen, plastiklerin yapýmýnda kullanýlan diðer bir hammaddedir. Benzen, naylon ve terilen gibi yapay liflerin yapýmýnda kullanýlan bir baþlangýç maddesidir.    Plastikler doðal ve yapay olmak üzere 2’ye ayrýlýr.
Doðal Plastikler
Ýlk elde edilen plastikler doðal plastiklerdir. Ýlk plastikler selüloz nitrattan yapýlan saf plastiklerdir. Bunlar bitkilerdeki selülozdan yararlanýlarak yapýlmýþtýr. Selüloz nitrat kafur ve kunduz yaðý gibi iki bitkisel madde ile birleþtiðinde bir plastik elde edilir.
1868’de selüloz nitrat, kafur ve alkol kullanýlarak bunun genleþmiþ bir þekli elde edildi. Buna selüloid adý verildi ve genellikle fotoðraf ve sinema filmi gibi maddelerin yapýmýnda kullanýldý. Fakat selüloid kolaylýkla tutuþabildiðinden yerini selüloz asetat ve etil selüloz gibi selüloz plastiklerine býraktý.
Yapay plastikler
XV. yüzyýlýn baþlarýnda yapay plastikler yapýldý. Bu plastikler labaratuarda tamamen kimyasal maddelerden elde edildi.





PLASTÝK ÜRETÝMÝNDE KULLANILAN KÝMYASALLAR NELERDÝR?

 1. POLÝETÝLEN 

a) Alçak ve Yüksek Yoðunluklu Polietilen
Molekül yapýsýnýn ayarlanmasý ve katký ilavesi ile istenen özelliklerde PE’ler elde etmek mümkündür.

  • Saðlamdýr,
  • Asit, baz ve çözücülere dayanýklýdýr.
  • Dielektrik özellikleri üstündür,
  • Çevre þartlarýna dayanýklýdýr,
  • Kolay iþlenebilirler.

Zincirdeki dallanmalar kristalliðin derecesini tayin eder. YYPE’de dallanma çok az olup ve molekül yapýsý lineerdir. Kristallik arttýkça sertlik artar, mekanik ve kimyasal özellikler iyileþir ve sývý ile gazlara karþý dayanýklýk artar. AYPE’nin kristalliðini ayarlamak için vinil asetat akrilik esterleri ilave edilir. Polimerler için ortalama molekül aðýrlýðý tanýmlanýr. Ortalama molekül aðýrlýðý, yaklaþýk olarak erime indeksiyle belirlenir. Erime indeksi molekül aðýrlðýyla ters orantýlýdýr. Yüksek molekül aðýrlýklý PE’ne baðlanmada organik peroksitler kullanýlýr. PE’nin eriyik olarak harmanlanmasý sýrasýnda eklenen baþlýca katký ve dolgu maddeleri aþaðýda verilmiþtir.
Oksitlenmeyi önleyiciler: Fenoller, aminler ve fosfitlerdir.
UV kararlýlýk saðlayýcýlar: En önemli katký karbon siyahýdýr. PE’nin dýþarýda güneþe karþý kullanýmda ömrünü uzatýr.
Kaydýrýcý ve bloklaþmayý önleyiciler: Kaydýrýcý olarak yaðlýk asit aminler, bloklaþmayý önleyici olarak da inorganik (silis gibi) dolgular kullanýlýr.
Cam elyaf: Germe dayanýmý ve mekanik özellikleri artýrýr. Otomotiv ve boru imalatýnda kullanýlýrlar.
Polietilen, yüksek ve alçak basýnç prosesleri olmak üzere belli baþlý iki temel yöntemle üretilir. Yüksek basýnç prosesi ile alçak yoðunluklu polietilen ve kopolimeri düþük basýnç prosesiyle ise yüksek yoðunluklu polietilen ve yeni geliþtirilmiþ olan lineer AYPE türü üretilir. AYPE bir otoklavda veya tübular reaktörde etilen monomerinin 1200-3000 atm basýnç ve 130-350 C sýcaklýkta, organik peroksitlerin yardýmýyla polimerizasyonundan elde edilir. AYPE yoðunluðu 0,910-0,925 gr/cm3 arasýnda deðiþir. YYPE, orgonometalik, krom oksidi, vanadyum ve molibden oksidi gibi katalizörler yardýmýyla 1-80 atm basýnç ve 70-300 C sýcaklýkta etilenin polimerizasyonu sonucu elde ediler. Polimerler dallanmýþ moleküller yapýya sahip olup yoðunluklarý 0,940-0,965 gr/cm3 arasýnda deðiþir.
Orta yoðunluklu PE’nin (OYPE) yoðunluðu 0,926-0,940 gr/cm3 arasýnda olup yüksek veya alçak basýnç prosesi ile AYPE ve YYPE’nin fiziksel karýþýmý olarak elde edilir.
PE Ýþleme Teknikleri

  • Film Ekstrüzyon: YYPE’de az olmakla birlikte AYPE’nin en yaygýn iþleme alaný film imalidir.
  • Ekstrüyon kalýplama
  • Üfleme ile kalýplama
  • Sýcak eriyik kapamalarý ve yapýþtýrýcýlar
  • Toz kaplamalar
  • Tel ve kablo imali

AYPE filmler parlak, þeffaf ve ucuz olup, iþlenmesi kolaydýr. Filmlerin uygulama alanlarý:

  • Yiyecek paketleme
  • Ýnþaat örtüsü
  • Ziraat örtüleri
  • Çöp ve Gübre torbalarý
  • Büzme ile sarma alanlarý

Kaðýdýn yerini almakta olan YYPE’ler yiyecekler paketlenmesinde yaygýn olarak kullanýlýrlar. EVA kopolimerleri film tatbikatýnda üstün mekanik özellikleri ve parlaklýklarý nedeniyle tercih edilirler. Ayrýca, aðýr hizmet torbalarý imalinde ve sývýlarýn paketlenmesinde kullanýlýr. YYPE ve AYPE ekstrüzyon kalýplama alanýnda çok yaygýn kullanýlýr. YYPE ve AYPE ekstrüzyon kalýplama alanýnda çok yaygýn kullanýlýr. YYPE, kasa, yer altý kanallarý ve büyük boy eþya yapýmýnda; AYPE ise, esneklik sertlik ve parlaklýk istenen yerlerde kullanýlýr.
EVA ve etilen-akrilat ester kopolimerleri ise yüksek esneklik isteyen tatbikatlarda (oyuncak, ev eþyasý) kullanýlýr. Üfleme ile kalýplama yolu ile AYPE’den sýkýlabilen þiþeler imal edilir. Þiþirme ile imalat yapýlan teknolojide ise yaygýn olarak YYPE kullanýlmaktadýr. (Sývý deterjan þiþeleri, süt ve diðer þiþeler)
Yeni bir tüketim sahasý da oto benzin depolarýdýr. AYPE, kaðýt, kumaþ gibi yüzeylerin kaplanmasýnda kullanýlýr. Bu kaplama, yüzeye sertlik verdiði gibi yüzeyin düzgün olmasýný saðlar ve dýþ þartlara karþý direncini artýrýr (süt kaplarý, meyva suyu kutularý). AYPE homopolimer ve kopolimer; sýcak eriyik kaplamalarýnda kullanýlýr. Bunlar ya tek baþlarýna ya da iyileþtirici katkýlarla kullanýlýr.
Polietilenler toz kaplamada da kullanýlýr. Homopolimer tozlarýnýn fiyatlarý düþüktür ve aþýnmaya karþý dayanýklýdýr. Kopolimerler daha pahalý olmakla beraber (EVA, EAA ve ionomer) metallere daha kolay yapýþýrlar. PE tozlar otomotiv halýlarýnýn yapýmýnda ve buzdolabý rafý imalinde kullanýlýr.
PE’nin tel ve kablo imali giderek yaygýnlaþmaktadýr. Tüm PE’ler bu alanda kullanýlýr. Yüksek molekül aðýrlýklý, yüksek ýsý kararlýklý, karbon siyahý AYPE’ler kablolarýn dýþ kýlýflarýnda kullanýlýr.
Karbon siyahý bu kýlýfýn UV ýþýðýna dayanýmýný artýrýr. Erime indeksleri 0,2-0,5 g/10dak arasýndadýr.
YYPE ve PP telefon kablolarýn izolasyonunda kullanýlýr. Çok damarlý kablo izolasyonunda AYPE yaný sýra OYPE ve YYPE de kullanýlmakta olup, kaplama hýzý 2000-6000 ft/dak.’dýr. YYPE sertliði nedeniyle yaygýn olarak kullanýlýr. Ayrýca organik çözücüleri dayanýklý olup ve kabloda bulunan petrol jelini emme oraný düþüktür. EVA, EEA kopolimerleri kablo izolasyonunda yaygýn olarak kullanýlýr. Etilen-propilen kauçuklarý kablo üretiminde AYPE ve kopolimerlerle rekabet etmektedir. Etilen-akrilik asit kopolimerleri daha çok mühürleyici ve yapýþtýrýcý olarak kullanýlýr.
b) Lineer Alçak Yoðunluklu Polietilen
Geleneksel olarak, polietilenin, alçak ve yüksek yoðunluklu olmak üzere iki tipi vardýr. Polietilen endüstrisinde, alçak basýnç iþlemlerindeki geliþmelere dayalý olarak diðer bir alçak yoðunluklu PE türü olan lineer alçak yoðunluklu PE üretilmektedir. Elde edilen reçine, etilen-alfa olefin kopolimeri olup, lineer bir yapýya sahiptir. Son zamanlarda alçak basýnçlý otoklav ve tubülar reaktörler kullanmak suretiyle LAYPE üretimi yapýlmaktadýr. LAYPE’nin özellikleri kayda deðer þekilde AYPE’den farklýdýr. Gerilime dayanýmý ve uzama AYPE’ye nazaran daha yüksek, darbe dayanýmý daha iyidir. Isý direnci 15 C de daha yüksek, iþlenmesi daha zordur. Buna karþýlýk, berraklýk, parlaklýk daha kötü olup, erime gücü daha düþüktür. Farklý katalizörlerin yapýsýna baðlý olarak üretilen farklý moleküler yapýdaki LAYPE türleri farklý yöntemlerle iþlenirler.
Kullaným Alanlarý;
Film: çöp torbalarý, zirai amaçlý aðýr hizmet torbalarý imalinde inþaatçýlýkta ve genel olarak ambalajlamada kullanýlýr.
Enjeksiyon kalýplama: Ev eþyalarý yapýmýnda ve rotasyon kalýplamak çok iyi; alýþveriþ torbasý, seralýk film, oyuncak imali þiþirerek kalýplama ve köpük uygulamalarýnda orta derecede sonuç vermekte olup, büzgü torba, laminasyon, tozla ekstrüzyon kaplama uygulamalarýnda kullanýlmaktadýr.
c) Yüksek Molekül Aðýrlýklý Polietilen
Çok yüksek molekül aðýrlýklý polietilen (ÇYMA) çok yüksek molekül aðýrlýðýna sahip (2-6 milyon) olup, özellikleri aþaðýda verilmiþtir.

  • Termoplastiklere kýyasla yüksek aþýnma direnci,
  • Yüksek darbe dayanýmý,
  • Düþük sürtünme katsayýsý,
  • Kendi kendini yaðlama,
  • Düzgün yüzey,
  • Ýyi kimyasal ve gerilme dayanýmý,
  • Ses yalýtýmýný saðlayan özellikler
  • Et ve diðer yiyeceklerin ambalajýnda kullanýlmak üzere FDA ve USDA onaylý.

Ýþlemenin zor olmasý nedeniyle, bu maddenin konvansiyonel enjeksiyon kalýplamada ve ekstrüzyon ekipmanýnda kullanýlmamasý ÇYMAPE için bir dezavantajdýr. ÇYMA üretiminde kullanýlan modifiye edilmiþ ziegler katalizör sistemi, YYPE’nin üretildiði konvansiyonel sisteme çok benzemektedir.
ÇYMAPE’nin bazý ilave özelliklere sahip olmasý için çeþitli dolgu ve polimer iyileþtirici katkýlar ilave edilebilir. Grafit, elyaf, talk, tozmetaller, camelyafý vs. sertliðini artýrmak, yük altýnda þekil bozukluðunu azaltmak için ilave edilir. Silikon yaðýnýn ve molibdenum disulfidin ilave edilmesi sürtünmeyi azaltýr.
Bileþik halindeki polietilen ekstrüzyon ve kalenderlemeyle film ve levha; sýkýþtýrýlarak enjeksiyonla kalýplama yöntemiyle kalýplanmýþ parçalar imal etmek için mükemmel bir üründür. Bunlardan baþka, darbe dayanýmýný artýrmak amacýyla PVCetilen polimer ve kopolimeri stiren bazlý polimerler ve diðer plastiklerle kuru olarak harmanlanýrlar. Harmanlama iþlemleri düþük ya da yüksek hýzlý karýþtýrýcýlarla yapýlýr.
Eriyik halinde bileþik hazýrlama bilinen ekstruderlerle yapýlýr. Hazýrlanan bileþiðin cinsine göre, sýcaklýk 300-425o F  arasýnda deðiþir. Kalenderleme, yumuþak vinilli polimerlerde olduðu gibi yapýlmaktadýr. Yanlýþ PE reçineleri için daha büyük güç gerekmektedir.Sýcaklýk 300 – 350o F arasýnda deðiþir. Yalnýz reçinenin içindeki havanýn vakum aðzýyla alýnmasý gerekmektedir. En iyi sonuçlar, iki aþamalý, vakum aðýzlý ekstruderlerden alýnmaktadýr.
Kullaným Alanlarý;
PE temel polimer olarak kullanýlabildiði gibi, alaþým maddesi ve darbe dayanýmýný artýrýcý olarak da kullanýlabilir.
Temel polimer olarak kullanýldýðý alanlar:

  • Film ve levha,
  • Tel ve kablo
  • Ekstrude edilmiþ profiller,
  • Kalýplanmýþ þekiller,
  • Kumaþ kaplama
  • Hortum

Ayrýca sert PE bileþikleri aþaðýdaki alanlarda kullanýlýr.

  • Darbe dayanýmýný artýrýcý ve iþlemeyi kolaylaþtýrýcý
  • Tasarruf saðlayýcý dolgu maddesi
  • Boya daðýlýmý geliþtirici olarak

Ýþleme Metodlarýna Göre Tüketim 
Polietilen 
Kimyasal olarak en basit ancak en son bulunan plastiklerden birisi olan polietilen, saðlam, esnek ve yalýtkan bir yapýya sahip olmasýna karþýn; ýsý, ýþýk ve oksijene karþý dayanýklý deðildir. Katký maddelerinin kullanýmý ve molekül yapýsýnýn ayarlanmasý ile daha dayanýklý polietilen ürünleri elde edilebilmektedir.
Bu özellikleriyle polietilen, ambalaj malzemesi, aðýr hizmet torbalarý esnek hortumlar, deðiþik amaçlý borular, mutfak eþyasý, oyuncak, bidon, þiþe vb. üretiminde kullanýlmaktadýr.
Polietilen, genel olarak iki türde üretilmektedir. Lineer alçak yoðunluk polietilen de hesaba katýldýðýnda bu sayý üçe çýkmaktadýr.
Aype ve Laype 
AYPE, etilenin yüksek basýnç altýnda ve organik peroksit esaslý katalizörlerin, reaksiyon baþlatýcý etkisi ile polimerleþmesi sonucu elde edilmektedir. LAYPE ise, polietilen endüstrisindeki geliþmeler sonucu üretilen yeni bir polietilen türüdür. LAYPE’nin özellikleri, AYPE’den oldukça farklýdýr.
Örneðin, uzama ve gerilim kuvveti ve darbe mukavemeti açýsýndan AYPE’ye göre daha iyi  ancak iþlenmesi daha güçtür. AYPE, saðlam parafin esaslý yapýsý nedeniyle, en dayanýklý, polimerlerden birisidir. Suya karþý oldukça dirençli olan AYPE, oda sýcaklýðýnda inorganik tuzlarýn çözeltilerinden de etkilenmez. Seyreltik asit ve alkali çözeltilerinden de etkilenmeyen AYPE’nin 50o C nin altýndaki sýcaklýklarda halojenli hidrokarbonlar ve hidrokarbonlardaki çözünürlüðü fazladýr.
AYPE’nin tüm kullanýmlarý için tüketimi 140 bin tonu bulmuþtur. AYPE’nin en önemli kulaným alaný film üretimidir. Öyleki, film üretimindeki kullanýmý, toplam kullanýmýn % 90’ýný oluþturmaktadýr. Film kullanýmýnýn % 50’si gýda ve endüstriyel ürünlerin paketlenmesinde ve geriye kalan diðer kýsým ise tarýmda kullanýlmaktadýr. Bu söylediklerimizi ayrýntýlý olarak tabloda izlemek mümkündür.
Bir kýsým AYPE belli bazý film türlerinde, LAYPE VE/VEYA YYPE ile birlikte oranlarda karýþtýrýlarak kullanýlabilmektedir. Bu bölümde (aþaðýda) Türkiye’de AYPE’nin çeþitli tüketimleri hakkýnda açýklamalarda bulunulacaktýr.
Aðýr Hizmet Filmi 
Aðýr hizmet film sektörü, temel olarak, seracýlýk, tunel (tunnels) ve sera örtüsü yapýmý kullanýmýna ayrýlmýþ bulunan filmlerin üretimini kapsamaktadýr. Tarýmsal film, son yýlarda, ülkemizde, yýllýk yaklaþýk % 10’luk bir büyüme hýzýna eriþebilmiþtir.
Polimer maliyetinin artýþý nedeniyle, çifçiler, giderek artan þekilde UV stabilize film kullanýmýna yönelmektedir. Bu tür film, standart stabilize olmayan filme kýyasla daha pahalý olmakla birlikte, daha uzun bir kullaným süresine sahip olmasý nedeniyle ekonomik açýdan çekici olmaktadýr.
Tarýmsal film talebinin, Türkiye’de, uzun dönemde özellikle GAP projesine ve Kuzey Afrika ve diðer ülkelere olan ihracatýn artýþýna baðlý olarak istikrarlý bir artýþ göstereceði beklenmektedir.
Aðýr hizmet film sektörü, ülkemizde, sera ve örtü filmlerine ilaveten, pek büyük miktarda olmasa da sulama iþlerinde kullanýlan geniþ çaplý katlanabilir su borularýnýn üretim faaliyetini de içine almaktadýr. Bu türde pratik kullaným kolaylýðýna sahip borularýn, tarlalara su temin edilmesinde kullanýlmasý, su kayýplarýný da en aza indirmektedir. böylece, sözünü ettiðimiz tür su borularý, geleneksel sulama araçlarý olan açýk su kanallarýnýn yerine geçmekte olup, kullanýmýnýn giderek yaygýnlaþacaðý düþünülebilir.
Aðýr Hizmet Torbalarý 
Aðýr hizmet torbalarý, genellikle, gübre ve kimyasal madde üreticileri tarafýndan kullanýlmaktadýr. Bu kullaným taþýma kapasiteleri 25-50 kg civarýnda olan torbalar için azalma eðilimi göstermektedir. Gübre ve Kimyasal madde üretimindeki artýþýn sürükleyici unsurlarýdýr. Buna baðlý olarak, AYPE’den yararlanýlarak üretilen aðýr hizmet torbalarýnýn ülkemizdeki kullanýmýnýn istikrarlý bir biçimde artmaya devam edeceði tahminlenmektedir.
Hafif Hizmet Torbalarý ve Paketleme Filmleri 
Hafif hizmet torbalarý ve paketleme filmleri sektörü çoðu ürünün endüstriyel olmayan mallar ve gýda maddelerinin paketlenmesinde kullanýldýðý bir sektördür. Hafif hizmet torbalarý, genellikle satýþ yerlerinde gýda maddelerinin paketlenip, taþýnmasýnda kullanýlmaktadýr. Eskiden, çoðunlukla, gazete kaðýtlarýndan yapýlmýþ torbalar ile görülen bu hizmetin yerini giderek hafif hizmet torbalarý almaktadýr. Torba olarak kullanýmýnýn yanýsýra, hafif hizmet filmlerinin, otomatik paketleme techizatlarýnda kullanýldýðý da bilinmektedir. Buna ilaveten, otomatik olmayan çeþitli kullanýmlarý da bulunmaktadýr.
Shrink film, Türkiye’de kýsmen yenidir ve paketleme endüstrisinin gün geçtikçe geliþmesine paralel olarak geniþ bir kullaným alaný bulmaktadýr. Genellikle, Batý Avrupa’ya ihraç edilmekte olan çöp torbalarý üretimi de her geçen gün artmaktadýr. Bazý uygulamalarda bir miktar AYPE döküntüsü, bir karýþým olarak kullanýlmaktadýr. AYPE ürünlerinin, yeniden kullanýma devri Türkiye’de henüz emekleme aþamasýndadýr. Ancak, þunu önemle belirtelim ki, özellikle, çöp torbasý üretiminde, yeniden kullanýma büyük önem verilmektedir.
Et ürünleri, peynir, zeytin ve muhtelif donmuþ gýda maddelerinin paketlenmesinde kullanýlan ekstrüksiyon filmlerinin (co-extruded films) üretimi, paketleme       alanýndaki geliþmeler kapsamýndadýr. Ekstrüksiyon filmleri AYPE/inomer/polyamide veya AYPE/YYPE’dir. Diðer rakip filmleri, EVA/ianomer/polyamide ve ionomer/polyamide temeline dayanan ürünlerdir. Süpermarketler sayýca arttýðý ve paketlenen gýdalarýn oraný yükseldiði için hafif yük paketlenmesine iliþkin uzun vadeli potansiyel yüksektir.
Tüm ana gýda kalemlerinin cari, olarak % 40’ýnýn paketlenmekte olduðu tahmin edilmektedir. Ülkemiz için geçerli olan bu durum, ihracatýmýzýn sadece büyük yerleþim merkezleri üzerinde yoðunlaþan gýda üreticileri, ürünlerini artýk küçük yerleþim yerlerine hatta köylere dahi daðýtmaya baþlamaktadýr.
Enjeksiyon Kalýplama / Þiþirme Kalýplama 
Önemi diðerlerine göre nispeten daha az olan bu sektör, basit ev gereçlerinin üretimini gerçekleþtirmektedir. Bunlardan, örneðin, yýkama kaplarý ve kovalarý enjeksiyon kalýplama yoluyla üretilir iken, ev tipi sývý deterjanlarýn þiþeleri ise kaliplama yöntemi ile elde edilmektedir. Buna ilaveten, AYPE, belirli oranlarda buz dolaptaki metal raflarýn dýþ kaplamasýnda kullanýlmaktadýr. Bu sektörün, piyasanýn geliþmesi ile paralel olarak istikrarlý bir þekilde büyüyeceði tahmin edilmektedir.
Tel ve Kablo 
Tel ve Kablo sektörü, Türkiye’de AYPE’nin en küçük tüketicisi durumundaki bir sektördür. Bu sektör, tellerin ters koþullara maruz býrakýldýðý, çapraz baðlantýlý polietilenin ve karbon siyahi yüklü AYPE gibi polimerin özel türlerini kullanmaktadýr. Bazý özel, yarý-kondüktif AYPE’ler voltaj iniþ-çýkýþlarýný en aza indirgemek amacýyla orta-gerilim tellerinde (hatlarýnda) kullanýlmaktadýr. Ülkemizde, sözü edilen tüm bu özel AYPE ve AYPE bileþenleri ithal edilmektedir.
LAYPE, AYPE ile mukayese edildiðinde; eþit yoðunluklarda daha yüksek erime noktasý, daha fazla uzama ve delme dirence, daha iyi sýcaklýk yapýþkanlýðý, uzunlamasýna yýrtýlmaya karþý daha yüksek direnç gibi avantajlara sahiptir. Çok iyi fiziksel özellikleri nedeniyle LAYPE, yüksek basýnçta üretilen polietilenin kullanýldýðý bir çok alanda kullanýlabilmektedir. Ultraviyole dayanýklý seralýk film, aðýr hizmet torbasý, kablo izolasyonu, bazý boru tipleri vb. ürünlerin elde edilmesinde LAYPE belli oranlarda kullanýlabilmektedir. Tüketilen LAYPE’nin tamamý, belli bazý spesifik film uygulamalarýnda AYPE ile bir karýþým olarak kullanýlmaktadýr. Genellikle, AYPE/LAYPE oraný olarak 80/20’lik bir karýþým kullanýlmaktadýr. Bazý LAYPE ürünleri ise, belli bazý film uygulamalarýnda YYPE ile bir karýþým elde etmede kullanýlmalýdýr.
Dünyadaki çeþitli uygulamalarda LAYPE kullanýmýnýn yaygýnlaþmasý epeyce bir zaman almýþtýr. Zira, film dönüþtürücüleri ve torba tüketicileri filmleri, kiloyla satýn almaya alýþmýþlardý; bu nedenle filmlerin inceltilmesi için teþvik bulunmuyordu. Buna ilaveten, tüketiciler, yavaþ yavaþ bu karýþýmlarý benimsemiþ ve birçok durumda bu tür filmleri talep etmektedir. LAYPE karýþýmlarý, tarýmsal filmlerde olduðu kadar elde edilebileceði varsayýmýndan hareketle, LAYPE’nin aþama aþama AYPE’nin ticaretine gireceði tahmin edilmektedir. 1990’larýn sonuna doðru LAYPE, toplam AYPE/LAYPE kullanýmýnýn % 20-40’ýna ulaþacaktýr. Söz konusu oran üzerindeki etken faktörler, nispi fiyat bulunabilirlik ve pazarlama çabalarý olacaktýr. AYPE’nin LAYPE tarafýndan nüfuzu, toplam tonaj tüketiminin düþmesiyle sonuçlanacaktýr. Zira filmlerin hafifletilmesi ve inceltilmesi, polimerin aðýrlýk birimi baþýna düþen film alanýnýn artmasý anlamýna gelmektedir. Geliþmiþ piyasalarda, AYPE/LAYPE karýþýmýnýn birim aðýrlýðý baþýna düþen film alanýndaki artýþ, uygulamaya baðlý olarak % 0-30 arasýnda deðiþim göstermektedir.
Yurt dýþýnda oldukça yaygýn bir kullanýmý bulunan LAYPE’nin Türkiye’de üretimi yoktur. Son yýllarda, yalnýzca film üretiminde kullanýlan LAYPE’nin temini ancak ithalat yolu ile mümkün olmaktadýr.
YYPE 
YYPE, alçak basýnç altýnda ve katalizörlerin varlýðýnda etilenin polimerizasyonu ile elde edilmektedir. Bir etilen türevi olan YYPE, toz veya granül halinde üretilir.           60oC‘nin altýnda çözücülerin çoðunda çözünmeyen YYPE, suya ve inorganik tuzlarýn su çözeltilerine karþý dayanýklýdýr. YYPE’nin diðer bir önemli özelliði de, yað ve parafin yapýlý maddelerden etkilenmemesidir. YYPE’nin kullaným alanlarý arasýnda; enjeksiyon kalýplama ürünleri, þiþirme kalýplama ürünleri, film ve levha üretimi vb. bulunmaktadýr. Genel olarak, YYPE tüketiminin iki temel yolu þiþerme kalýplama kaplar ve enjeksiyon kalýplama kasalarýdýr.
Þiþirme Kalýplama 
Bu sektör, tipik olarak 0,5 litreden 200 litreye kadar deðiþen kaplarýn üretimini içermektedir. Bu kaplar üstü açýk veya vida tapa ile kapalý olabilir. Üstü açýk kaplar, macun ve toz paketleme ve ulaþýmýnda kullanýlmaktadýr. Tepesi kapalý olan kaplar ise kimyasal ürünlerde dahil olmak üzere pek çok çeþit sývý için kullanýlmaktadýr. Üstü kapalý ufak kaplar; böcek zehiri, motor yaðý, asitler ve mürekkepler gibi çeþitli ürünlerin paketlenmesinde kullanýlmaktadýr. Þiþirme kalýplamalý küçük kaplarda sertlik önem kazandýðýnda bir miktar YYPE, AYPE ile bir karýþým oluþturmakta kullanýlmaktadýr.
Bazý uygulamalarda yüksek molekül aðýrlýklý, YYPE kullanýlmaktadýr ancak toplam YYPE’e kullanýmý içinde bu yüksek molekül aðýrlýklý YYPE’nin payýnýn % 10’u geçmediði tahmin edilmektedir. Türkiye’de bu sektörün son altý yýlda iki misli büyüdüðünden hareketle, sanayii geliþme ile uyumlu bir geliþme gösterdiði söylenebilir.
Enjeksiyon Kalýplama 
YYPE’ye baðlý enjeksiyon kalýplama sektörü temel olarak þunlarýn üretimini kapsamaktadýr:
-Þiþe ve balýk, sebze, meyve, ekmek vb. diðer ürünlerin paketlenmesinde kullanýlan kasalar;
-Özellikle, sulamada kullanýlan su borularý,
-Þiþirme kalýplamalý kaplar için tapa, kapak ve kulplar
Ülkemizde, enjeksiyon kalýplamanýn (YYPE ile ilgili) % 80 veya daha fazlasý, cari olarak, alkollü içki, meþrubat ve maden suyu þiþesi kasalarý üretiminde kullanýlmaktadýr. Þuna dikkat edilmelidir ki, YYPE ile üretilen þiþe kasalarý 10 yýla ulaþan bir hizmet ömrüne sahiptir. Dolayýsýyla, önümüzdeki birkaç yýl içinde bu sektörde bir yavaþlama beklenmektedir. Diðer mallarýn taþýnmasýnda kullanýlan enjeksiyon kalýplama kasalarýnýn artan kullanýmýnýn þiþe kasasý sektöründeki yavaþlamayý telafi etmesi beklenebilir.
Bu sektör (ülkemizde) enjeksiyon kalýplama kasalarýna geçiþi hýzlandýran belli baþlý neden tahta olanlara nazaran daha üstün kalitede olmasýdýr.
Öte yandan, ülkemizde, bu sektörde, meþrubat firmalarýnýn dýþýndaki kasa piyasasý, tüketici sayýsý ve temel dizayn açýsýndan çok daðýnýk durumdadýr. Ayrýca enjeksiyon kalýplama sektörü içerisinde, fitinglerin ve kapaklarýn nispeten önemsiz bir konuma sahip olmaya devam edecekleri beklenebilir.
Film 
Ülkemizde, örme çuval ve diðer dokumalar için düz ve uzun filmleri de kapsayan film üretimi, geçtiðimiz beþ yýl zarfýnda önemli bir geliþme göstermemiþtir. Ýleriye yönelik büyümenin de yavaþ olacaðý sanýlmaktadýr. Örme çuval ve dokumalar için YYPE talebi, ülkemizde bu sektördeki toplam polimer gereksiniminin % 40’ýný oluþturmaktadýr.
Yeni Geliþmeler 
Boruda temel sorun, gaz orularýna ve fitinglere iliþkin, üzerinde anlaþmaya varmýþ detaylý tanýmlarýn yoðukluðudur. Bu gaz borularý Türkiye’de üretilecek ise ki bu durum, boru üreticilerinin çýkarlarý dikkate alýndýðýnda kuvvetle muhtemeldir. Bu durumda istenen özellikte reçine yurt dýþýndan ithal edilmek durumundadýr.
Alçak Yoðunluklu Polietilen Üretimi (Aype) 
Günümüzde Avrupa Topluluðunda alçak yoðunluk polietilen üreten 19 imalatçý bulunmaktadýr. Batý Avrupa alçak yoðunluk polietilen üretiminde dünya üretim kapasitesinin % 39,5ini bünyesinde bulundurmaktadýr. Batý Avrupa’yý % 23 ile Kuzey Amerika, % 11,5 ile Japonya, % 13,5 ile Doðu Bloku ve % 12,5 ile diðer ülkeler izlemektedir. Alçak yoðunluk polietilen üreten firmalar
Toplulukta;
-Özel sektör kimya teþebbüsleri,
-Çok uluslu þirketlere baðlý kuruluþlar ve,
-Devlet sektörü petrol ve kimya kuruluþlarý
olmak üzere üç grupta faaliyet göstermektedirler. Ýlk iki grubun geliþimini üçüncüye göre daha hýzlý olmaktadýr. Özellikle entegre tesislerdeki maliyet avantajý ile bazý üretici ülkelerin istihdam, dýþ ticaret ve döviz sorunlarý nedeniyle uyguladýklarý teþvik edici ekonomi politikalarý bu yönde geliþmeye zemin hazýrlamaktadýr.
Yüksek Yoðunluklu Polietilen (Yype) Üretimi: 
Enjeksiyon, kalýplama türleri, film yapýmý, þiþe, varil, leðen gibi ambalajlama alanýnda kullanýlan YYPE üretiminin yaklaþýk dörtte biri geliþmiþ ülkelerde tüketilmektedir. ABD ve AT’nin yaný sýra Arjantin, Bolivya, Çin, Ekvator, Hindistan, Endonezya, Ýran, Irak, Malezya, Meksika, Katar, Filipinler, Suudi Arabistan ve Tayland YYPE üretiminde büyümeyi hedefleyen ülkeler olarak görülmektedir.
Polietilen (Pe) Geri Kazanýmý 
PE en çok kullanýlan plastik türüdür. Plastik þiþelerin, filmlerin plastik örtülerin ambalaj malzemesinin büyük bir çoðunluðu bu plastikten yapýlýr. Esnek hortumlar, bidon, oyuncaklar, çamaþýr suyu, deterjan, þampuan, motor yaðý þiþeleri vb. ambalaj malzemeleri üretiminde kullanýlmaktadýr.
PE’ler granül haline getirdikten sonra ikinci ürünler olarak kullanýlmaktadýr. Polietilen geri kazanýmý iþleminde gelen malzeme ayýklandýktan sonra kýrma makinasý ile kýrýlýr. (5-6 mm boyutunda çapaklar halinde) makinadan çýkanlar suya atýlýr. Özgül aðýrlýðýnýn (0,91) az olmasý nedeniyle polietilen su yüzeyinde kalýr. PET, PVC, PS gibi maddeler çöker, PP çökmez. Çýkan malzemeler kurutma makinasýnda kurutulur. Baský iþlemine geçirilir. Veya granül / çopak halinde salýnýr. Granül halindeki plastiklerden plastik torbalar, sera örtüleri, deterjan þiþeleri, çöp kutularý, çöp torbalarý vb. ürünler üretilebilir. Ülkemizde PE geri dönüþümü yaygýn olarak yapýlmaktadýr. Polietilen genel olarak alçak yoðunluk polietilen AYPE (LDPE) ve yüksek yoðunluk polietilen YYPE (HDPE) olarak iki türde elde edilmektedir.
Düþük Yoðunluklu Polietilen (LDPE) 
En önemli kullaným alaný film üretimidir. Film kullanýmýnýn % 50’si gýda ve endüstriyel ürünlerin paketlenmesinde ve geriye kalan diðer kýsým ise tarýmda kullanýlmaktadýr. Tarýmda kullanýlan LDPE, seracýlýk, tünel ve sera örtüsü yapýmý kullanýmýna ayrýlmýþ bulunan dayanýklý filmler ile genellikle gübre ve kimyasal madde üreticileri tarafýndan kullanýlan dayanýklý torbalardan oluþmaktadýr.
Yeniden iþleme tesislerinden LDPE içindeki kirletici maddeler elde ayrýlýr. Ve LDPE tozlaþtýrýlýr. Daha sonra yýkanýr ve petlet haline getirilir. LDPE’nin diðer kulaným alanlarý kamyon þoförlerinin kullandýðý halatlar ve karýþýk plastik ürünleridir.
Yüksek Yoðunluklu Polietilen (HDPE) 
Yüksek yoðunluklu polietilenin özellikleri üretilecek ürüne baðlý olarak deðiþir. HDPE’den üretilen en yaygýn ürünler; deterjan þiþeleri ve motor yaðý kaplarýdýr. Deterjan þiþeleri baþlýca üç tabakadan oluþur. Orta tabaka geri kazanýlan plastikten yapýlýr. Ham plastikten oluþan iç tabaka dýþ etkilere karþý saðlam bir engel oluþturur. Dýþ tabaka ise üniform renk ve görünüþ saðlar.
POLÝVÝNÝL KLORÜR VE VÝNÝL KOPOLÝMERLERÝ 
Vinil polimerlerine her ne kadar polivinil klorür hakim ise de, aslýnda monomeri vinil klorür, vinil asetat ve vinilden klorüre dayalý reçine ailesidir. Bunlara ilave olarak bu türler ayrýca PVC kopolimerlerini, klorlandýrýlmýþ PVC, Polivinil Alkol, Polivinil Butiral ve Polivinilinder, Florürleri de içermektedir.
Kimyasal olarak inört olup, suya, asitlere, alkalilere oksitlenmeye ve dýþ etkenlere karþý dayanýklýdýr. Yumuþaktan serte, deðiþen, mat ve þeffaf olarak bütün renkleri mevcuttur.
Belli baþlý dört üretim prosesi vardýr;

  • Mikro süspansiyon: Tane boyutu 1-3 mikron arasýnda deðiþen polimerler üretilir. Ve bunlar plastisol ve organosollerde kullanýlýr.
  • Kütle polimerizasyonu: Monomer, su ve diðer ortamlarýn yokluðunda polimerize ediler. Kýsmi polimerizasyon ilk safhada oluþur. Polimer, reaksiyona girmemiþ monomerden arýndýrýlarak elenir ve sýnýflandýrýlýr.
  • Emülsiyon prosesi: Süspansiyon prosesine benzemektedir. Emülsiye edici katýlar daha büyük miktarlarda kullanýlmaktadýr. Tane boyutu 0,5 mikron veya daha küçük olabilir. Plastisol ve orgonosol yapýmýnda kullanýlmak üzere toz halinde de bulunabilirler.
  • Solüsyon Prosesi: Monomerler çözücülerde eritilir. Ve polimerize edilirler. Erimeyen polimerler tortulaþýr. Ve çözücüden arýndýrýlýr. Proses erime kabiliyeti ve film haline gelme özelliðine sahip polimer ve kopolimerlerin üretiminde kullanýlmaktadýr.

PVC Bileþik Hazýrlama 
PVC ýsýl olarak hassas bir termoplastik polimerdir. Son ürüne dönüþmesini saðlamak ve özelliklerini geliþtirmek için bazý katkýlarýn eklenmesi gerekmektedir. En eski bileþik hazýrlama tekniðinde, reçine yüksek devirli bir karýþtýrýcýda yoðrulmakta ve elde edilen bileþik ya son ürün olarak iþlenmekte, ya da granül halinde getirilerek bir sonraki iþlem için soðutulmaktadýr. Katkýlar þu þekilde gruplandýrýlýrlar.
Oksitlemeyi önleyiciler, metal aktifliðini gidericiler, plastikleþtiriciler, kaydýrýcýlar, dolgu ve darbe dayanýmýný artýrýcýlar, boyar maddeler, alevlenmeyi geciktiriciler, statik elektriklenmeyi önleyiciler, kimyasal þiþirme maddelleri, çapraz baðlý organik peroksitler, vb.
Ýþleme Teknikleri 
Vinil polimeri tek veya çift vidalý ekstruderlerde ekstrüzyon, enjeksiyonla kalýplama, levhayý ýsýyla þekillendirme, þiþirerek kalýplama kalenderleme iþleme teknikleriyle iþlenebilirler. Vinil polimerlerin plastikleþtiriciler içerisinde oluþturduðu dispersiyonlar olan pastalar ise döndürerek kalýplama, sýcak daldýrmayla kalýplama, sýcak ve soðuk daldýrmayla kaplama, sprey kaplama, kumaþ ve kaðýt kaplama teknikleriyle iþlenirler. Söz konusu uygulamalar sýrasýnda pastalar, uygun plastikleþtiricilerle karýþtýrýlarak plastisol orgonasol, plastijel, orgonojel þekillerinde kullanýlýrlar.
Kullaným Alanlarý 
PVC yaygýn olarak su temine, daðýtýmý ve zirai sulamada kullanýlan basýnçlý sert borular imalinde kullanýlýr. Kanalizasyon, elektrik kanalý ve telefon kanallarý olarak ise basýnçsýz PVC borularý kullanýlmaktadýr. Klorlu PVC ise evlerde sýcak su sistemlerinde, ayrýca binalardaki pencere çevresi, oluk, bina içi süslemeler yer karolarý yer döþemesi tel, kablo ve buzdolabý contalarý, mutfak eþyalarý, nakil vasýtalardaki döþeme, taban paspaslarý, araba kablolarý, arabanýn iç ve dýþ aksesuvarlarý, gýda maddeleri ayakkabý ve dýþ giyim, plak, spor eþyalarý ve oyuncak yapýmýnda kullanýlýr.
Bunlardan ayrý olarak yapýþkan, boya, kumaþ ve kaðýt konularýnda polivinil asetat (PVAC) latex veya emülsiyon olarak kullanýlmaktadýr.
Polivinil Butiral lamine edilmiþ emniyetli cam yapýmýnda yapýþkan olarak ve çelik yýkama primeri olarak kullanýlmaktadýr. Formal polivinil ise ýsýya dayanýklý tel izolasyonunda kullanýlýr.
Ýþleme Metodlarýna Göre Tüketim 
En çok kullanýlan plastik türlerinden biriside, kýsaca PVC denilen
polivinilklorürdür. PVC vinilklorür monomerin, basýnç, sýcaklýk ve katalizörlerin etkisi altýnda polimerizasyona uðrayarak, toz halinde elde edilen homopolimer ve kopolimeridir. Termoplastik ürünlerin yapýmýnda kullanýlmak istenilen karýþýmlarýn elde edilmesi için toz halindeki PVC, gerekli katký maddeleri ile karýþtýrýlmaktadýr.
PVCi’nin birçok kullaným alaný içerisinde en önemlisi inþaat sektörüdür. Sulama iþlerinde kullanýlan basýnçlý sert borularýn yanýsýra elektrik ve telefon kablolarý gibi basýnçsýz kullaným alanlarýnda bulunmaktadýr. Ayrýca, montaj sanayiinde, giyecek sanayiinde, ev eþyasý olarak, oyuncak ve paketleme sanayiinde, otomobil ve elektrik oldukça yaygýn olarak kullanýlmaktadýr.
Boru 
Boru piyasasý, üç temel kategoriye ayrýlabilir
-Basýnç borusu
-Drenaj borusu
-Sulama borusu
Türkiye’nin alt yapýsýný modernleþtirilmesi, konut sektörünün ve tarýmýn geliþtirilmesi doðrultusunda PVC boru piyasasýnda hýzla geliþmiþtir. Buna ilaveten 1980-1985 arasýnda dönemde Arap körfezinde özellikle, Suudi Arabistan’da ki inþaat patlamasý sýrasýnda, Türkiye’nin boru üreticileri, bu bölgeye büyük hacimlerde PVC borusu ihraç etmiþlerdir. Halen bu ihracat patlamasý durmuþ olmasýna raðmen, Kuzey Afrika ve Mýsýr’a satýþ devam etmektedir. Ýran-Irak savaþý, özellikle, sulama borularýnýn satýþýný engellenmiþse de savaþýn, sona ermesi Türk boru ihracatçýlarý için önemli fýrsatlara yol açabilir.
Türkiye PVC endüstrisindeki yaygýn inanç odur ki, cari yüksek PVC reçinesi fiyatlarý, küçük ölçekli, düþük kaliteli boru üreticilerini piyasadan çekilmeye zorlayacaktýr. Bu durumda, kaliteli üretiminde bulunan üreticilerin pazar paylarýný artýrmalarýna yol açacaktýr.
Türkiye’de boru piyasasý, þu anda ekonomideki nakit sýkýntýsý nedeniyle bir durgunluk içinde bulunmaktadýr. Bu durum özellikle kamu ve belediye fonlu projeler için söz konusudur. Ve basýnçlý boru ve sulama borularý kesimini etkilemektedir. Drenaj boru sektörü ise istikrarýný korumaktadýr.
Basýnçlý Boru 
Türkiye’de boru piyasasýnýn bu kesiminde rekabet çok yoðun bir durumdadýr. Bu borularýn üreticileri açýsýndan temel sorun, borularýn önemli bölümünün kamu ihaleleri için satýn alýnmasý ve devletin ödemelerinde gecikmesidir. Reçine fiyatlarýnýn hýzla arttýðý ve kredi maliyetlerinin çok yüksek olduðu bu ortamda, üreticinin ihalelerde zarar etmesi her an mümkündür. Asbest-çimento ve demir boru rekabetinin etkisi ile bazý firmalar 90 mm den büyük çaplý boru üretimini keserek, daha küçük çaplý borularda kar oraný daha düþüktür. Zira, ekmek, enerji ve sabit maliyetler tüm borular üretimi için ayný olduðundan çap daralýrken birim maliyetler yükselmektedir.
Drenaj Borularý 
Düþük kaliteli ürünlerin þiddetli rekabetine raðmen inþaat sektöründe son zamanlarda gözlenen canlanma, boru satýþlarýnýn artmasýna yol açmýþtýr.
Sulama Borularý 
Tarým sektöründeki nakit sýkýntýsý, sulama borularý ve donanýmý satýþlarýný frenlemektedir. Uzun vadede, tarým kesiminin modernizasyonu ve GAP projesinin bu piyasayý uyaracaðý vechile, sulama borularý satýþý canlanacaktýr.
Þiþeler 
Geçtiðimiz yedi yýl zarfýnda reçine tüketiminin 20.000 metrik tonluk seviyesine ulaþmasý, þiþe üretimini hýzla artýrmýþtýr. PVC ile üretilen þiþeler gýda ve gýda dýþý ürünlerin paketlenmesinde kullanýlmaktadýr. Bu ürünler þunlardýr:
-    Bitkisel yaðlar
-    Maden suyu
-    Þampuanlar
-    Deterjanlar
Ana rekabet camdan ve son birkaç yýldan beri PET’den gelmektedir. PVC þiþe kullanan bitkisel yað firmalarýnýn büyük bir kýsmý þiþelerini satýn almaktadýr. Bu genellemenin en önemli istisnasý salattýr. Büyük maden suyu firmalarý kendi þiþelerini üretirlerken, ufak firmalar gereksinimlerine göre þiþelerini satýn almaktadýr. Þampuan ve deterjan þiþeleri ise alýþýlageldik þiþe imalatçýlarýnca üretilmektedir.
Paketlemede uzmanlaþýldýkça, PVC þiþe piyasasýnýn kararlý büyümeye devam edeceði tahmin edilmektedir. Antýk PETKÝM gýdaya iliþkin PVC reçinesini üretttiðinden þiþe üretimi artabilir. Gerek gýda gerekse gýda;dýþý kullanýmý olan þiþelerle ilgili bileþim, ya bileþim olarak ithal edilmekte veya yerel olarak bir araya getirilmektedir.
Ayakkabý 
Enjeksiyon kalýplama ayakkabýlar ve sandaletler toplumun gelir düzeyi düþük kesimlerine satýlmaktadýr. Plaj sandaletleri gerek yurtiçi piyasa gerekse turistlere satýþ için üretilmektedir. Ayakkabýlarýn üretiminde kullanýlan PVC reçinesinin kesin deðerleri, piyasanýn daðýnýklýðý ve bileþimin baðýmsýz bileþim imalatçýlarýndan satýn alýnmasýn nedeniyle bilinmemektedir. Ayakkabý üretimi özellikle yoksul kesimlere yönelik olarak artmaya devam edecektir.
Deri Kumaþ 
Deri kumaþýn Türkiye’de araba kapýlanda dekoratif olarak ve ucuz el çantalarýnda kullanýlmasý nedeniyle deri kumaþ talebi yükselmeye devam edecektir.
Profiller 
Profiller kategorisine su yolu, oluk, duvar kaplamasý pencere-kapý doðramalarý ve rulo pancurlar girmektedir. Sayýlan ürünlerin üretimi (pencere ve kapýlar hariç) Türkiye’de yaklaþýk 5 bin ton reçineye ulaþmýþtýr. Geleceðe iliþkin geliþme, inþaat sektöründeki ve ortadoðu ülkelerine yapýlan ihracattaki artýþla paralellik arz edecektir. Yurdumuzda PVC’den pencere ve kapý doðramalarý imalatý oldukça yenidir. Bu ürünlerde reçine kullanýmý sýrasý ile 2 bin ve 3 bin tondur. PVC pencere kaplamalarý, ahþap veya aliminyum doðramaya olanlarýna nazaran daha pahalýdýr.
Toplam pencere kaplama piyasasý yaklaþýk 10 milyon m2 dir. Ancak sadece PVC pencereleri 100 bin m2 ye ulaþmaktadýr. Türk üreticileri, yerli tüketimde yavaþ bir yükselme beklemekte ve körfez ülkeleri ile Mýsýr ve Batý Avrupa piyasalarýna ihracata çalýþmaktadýrlar.
Diðerleri 
“Diðerleri” sektörü, temel olarak, tel ve kablo endüstrisi (izolasyon ve tecrit malzemesi olarak ve ev gereçlerindeki bazý kullaným alanlarýndan oluþmaktadýr.
Polivinil Klorür (PVC) Üretimi: 
ICI ve ENI-Chimica firmalarýnýn birleþmesiyle PVC alanýnda Ýtalya, Almanya, Fransa, Ýngiltere’de birçok ortak teþebbüsleri (Joint Venture) görülmeye baþlanmýþtýr. Bunun nedeni PVC’nin en eski standart plastik olmasýna raðmen teknik ve ekonomik önemini yitirmesidir. PVC’nin kullanýldýðý yeni özel ürünlerin geliþtirilmesine yönelinmiþtir. Bu da bazý sorunlarý ortaya çýkarmakla birlikte PVC’nin geleceði oldukça parlak görülmektedir.
PVC’nin kullaným alanlarý film, kaplama malzemesi, boruluk, tabaka ve kalýplama olmak üzere çok çeþitlidir. PVC kaynaklý mamüller inþaat, elektrik-eletronik, döþeme, otomobil, tüketim mallarý ve paketlemede yaygýn olarak kullanýldýðýndan PVC üretimi geliþmekte olan ülkelerde teþvik edilmektedir. Cezayir, Arjantin, Brezilya, Çin, Ekvator, Mýsýr, Hindistan, Endonezya, Ýran, Irak, Kore, Meksika, Nijerya, Filipinler, Suudi Arabistan ve Tayland PVC üreten geliþmekte olan ülkelerdir. Sanayileþmiþ ülkelerde PVC üretimi kapasite fazlalýðý ve çevre koruma sorunlarý nedeniyle “doygun” bir sanayi konumundadýr.
Polivinilklorür (PVC) Geri Kazanýmý 
Birçok kullaným alaný içerisinde en önemli olan inþaat sektörüdür. Sulama iþlerinde kullanýlan plastik boru yapýmýnda elektrik ve telefon kablolarýnda, ev eþyasýnda, oyuncak ve ambalaj sanayiinde, montaj sanayiinde, yiyecek sanayiinde, paketleme iþlerinde, otomobil sektöründe yaygýn olarak kullanýlmaktadýr. Gýda ambalajlamada sert PVC ýsý ile þekillendirilerek margarin, tereyaðý benzeri ürünlerin ambalajlanmasýnda geniþ ölçüde kullanýlmaktadýr. PVC’nin geri kazanýlmasýndaki en büyük engel toplama ve ayýrmadýr. Günümüzde ayýrmanýn çoðu elle yapýlmaktadýr. Geri kazanýlan ve ilave herhangi bir katký gerektirmeyen yüksek kaliteli bir plastik olmasýna raðmen toplanmasý ve ayrýlmasý pahalýdýr.
Kullanýlmýþ PVC ambalaj artýklarý temizlendikten ve toz haline getirildikten sonra ikinci ürün olarak kirli su borularý, yiyecek konulmayan kaplar, duþ perdeler, bahçe su hortumlarý, çiçek kaplarý, oyuncaklar, marley ve çeþitli dolgu malzemelerinin üretiminde kullanýlýr. Geri kazanýlmýþ PVC’den yapýlan drenaj borusu rittigs (baðlaným elemanlarý) gibi ürünlerin çok iyi bir pazarý vardýr.
POLÝSTÝREN (PS) 
Polistiren çok yaygýn olarak kullanýlan bir plastik türüdür. Kolay iþlenmesi ve uçuculuðu sayesinde kaðýt, tahta ve metallerin yerini almýþtýr.
Kristal (genel amaçlý) polistiren þeffaf ve saðlam bir malzemedir. Söz konusu plastiðin yoðunluðu 1,06 gr/cm3 gerilme dayanýmý 8000 psi, vicat yumuþama noktasý 106o C, izod darbe dayanýmý 0,2-0,5 ft.1b/inç, uzamasý % 3, esneklik modülü 450000 psi’dir. Bu özellikler molekül aðýrlýðýna ve kullanýlan katkýlara baðlý olarak deðiþir. Ancak genel maksatlý polistirenin UV ýþýðýna, bazý kimyasal maddelere ve yiyeceklere karþý dayanýklýlýðý azdýr. 106o C gibi bir düþük vicat sýcaklýðý da yaygýn olarak kullanýmýný engeller.
Darbeye dayanýklý PS’ler kütle polimerizasyon ile elde edilir. Ayrýca prosese elastomerler ilave edilir. Belli baþlý iki proses vardýr. Birincisi kesikli proses olup sulu bir süspansiyon içinde gerçekleþtirilir. Ýkincisi ise devamlý bir proses olup, reaktörlerde gerçekleþtirilir. Polistirene kauçuk eklenerek, darbe dayanýmý daha iyi, sertliði daha az bir ürün elde edilir.
Genel amaçlý ve darbeye dayanýklý türler enjeksiyon kalýplama veya ekstruzyon metodlarý ile iþlenirler. Enjeksiyon sýcaklýðý 380-400 F arasýnda deðiþir. Ayrýca erime akýþlarý çok deðiþik aralýklarda olan ve deðiþik sahalarda kullanýlabilen PS’ler mevcuttur. Bu ürünün sertliði ve iþleme kolaylýðý yüksek veya alçak basýnç prosesi ile köpük imalinde kullanýmýný kolaylaþtýrmaktadýr. Genel amaçlý ve darbeye dayanýklý türlerden levha, profil ve boru imal edilebilmektedir. Kristal polistiren darbeye dayanýklý türle birlikte ekstrüzyonuyla, parlaklýðý iyi olan levhalar elde edilir. Ayrýca polistirenin diðer maddelerle de harmanlanarak iþlenmesi mümkündür.
Yeni bir uygulama sahasý da ekstrüzyon;ýsýl þekillendirme (termoforming) iþlemidir. Bu iþlemde, ekstrüzyon donanýmýnýn boyutlarý artmakta; vida çapý 6 inç ve L/D oraný 32:1 olan ekstruderler levha imalinde kullanýlmaktadýr.
Kullaným Alanlarý 
Ekstrüzyon uygulamalarý polistiren tüketiminin 1/3’nü kapsamakta   ve enjeksiyon uygulamasýna kýyasla daha hýzlý olarak büyümektedir. Ekstrude edilmiþ profiller, ayna ve resim profillerinde ve inþaatta çok geniþ tüketim sahasý bulmaktadýr. Et ve yumurta kutularý, ekstrude edilmiþ PS levhadan ýsýl þekillendirme ile elde edilir. Ýnce çeperli þiþelerin ambalaj içinde bu ürün yaygýn olarak kullanýlýr.
Çift yönlü oryente edilmiþ filmler, ekstrüzyonun en yaygýn kullaným alanýdýr. Saðlamlýðý ve parlaklýðý, oriente edilmiþ PS’nin, et tepsileri, þiþe kapaklarý, pasta, çikolata ve þeker paketlerinde yaygýn olarak kullanýmýný saðlar. PS’den imal edilen paneller, oda ayrýcýsý, duþ kapaklarý ve aydýnlatma panelleri olarak kullanýlýr.
Enjeksiyon kalýplama ürünleri ise havalandýrma üniteleri, buzdolabý ve dondurucu parçalarýnýn imalinde kullanýlýr. Ayrýca radyo, TV, stereo kapaklarý imalinde de yaygýnlaþmakta olan bir uygulamadýr.
Alevlenmeyi önleyici katkýlar içeren reçineler, bu ürünün TV kutusu imalinde kullanýmýný kolaylaþtýrýr. Darbeye dayanýklý PS, ev aletleri, ayakkabý topuklarý, oyuncak ve kapak imalinde kullanýlýr.
Genel amaçlý PS ile ayrýca týbbi cihazlar, cam kesitli kutular, taraklar, þiþeler imal edilir. Köpük polistiren ise izolosyonda, inþaatta ve paketlemede yaygýn olarak kullanýlýr
Bütadien;stiren polimerleri 
Bu reçineler, stiren grubunun bir üyesi olup, parlaklýklarý ve darbe dayanýmlarý fazladýr. Bu nedenlerle çeþitli kutu ve yiyecek kutularý imalinde kullanýlýrlar. Bu polimerler ekstrüzyon, enjeksiyon ve þiþirme teknikleriyle iþlenirler. Ayrýca bu reçinelerin oyuncak imalinde olduðu gibi týp sahasýnda da kullanýmý geniþlemektedir.
Ýþleme Metotlarýna Göre Tüketimi Polistiren (PS) 
Stirenin polimerizasyonu sonucu elde edilen polistiren, PVC gibi çok çeþitli kullaným alaný bulunan bir termoplastik türüdür. Antiþok, kristal ve köpük gibi üç ayrý türde üretilen polistirenin iþlenmesi kolay ve ucuzdur. Bu özellikleri ile polistiren, kaðýt, tahta ve metallerin yerine ikamet edilmektedir. Genel olarak aromatik ve klorlu çözücülerde çözülen polistiren; su buharý, oksijen ve azot benzeri birçok gazý kolaylýkla geçirilir.
Polistiren, film, levha yapýmý, kaðýt ve kumaþ kaplamalarý, köpüklü izolasyon levhalarý yapýmý, aydýnlatma malzemeleri, buzdolabý-çamaþýr makinesi parçalarý, batarya kutularý, radyo ve televizyon kasalarý; oyuncak ve ev eþyasý yapýmý gibi alanlarda yaygýn þekilde kullanýlmaktadýr.
HIPS ve GPS, çok sayýdaki firmaca üretilmektedir.
HIPS’nin ana kullaným alaný TV kasasý ve sýrtý ile buzdolabý sýrtý ve iç yüzeyi gibi ev gereçlerindedir. Buzdolabý piyasalarýnda HIPS, ABS ile fiyat rekabetindedir. Bu ürünlerin ana üreticisi olan profilo, büyük boy buzdolaplarýnýn iç kýsýmlarýný hala vitrifiye emaye ile kaplamaya devam etmektedir. Otomotiv sektöründeki kullanýmýna örnek olarak Tofaþ Fýat için radyatör grilli üretimi gösterilebilir. Toplam polistiren pazarýnýn % 10-15’ini ve HIPS’in de önemli bir bölümünü oluþturan kýsmý paketleme kaplarýnýn üretiminde “thermoformed” levha olarak kullanýlmaktadýr.
GPS, genellikle müzik ve video kaset kutularýnýn üretiminde kullaným alaný fiyatýna ve piyasa talebine baðlý olmaktadýr. GPS’nin diðer kullanýmlarý arasýnda buzdolabý kaplarý ve raflarý bulunmaktadýr. Ev gereçleri, müzik donanýmý ve kasetlere iliþkin genel üretim durumu yükselme trendi göstermektedir.
Polistiren (PS) Üretimi 
Sanayileþmiþ ülkelerde ekonomik bunalýmlardan olumsuz yönde etkilenen bir sektör olan polistiren, üretimi fazla hýzlý artmayan bir eðilim göstermektedir. Enerji maliyetlerinin artmasý nedeniyle yeni PS türü olan Expanded PS (köpük tipi) izolasyon alanýnda yaygýn olarak kullanýlmaktadýr. Ancak iklimi ýlýman olan geliþmiþ ve geliþmekte olan ülkelerde izolasyonda köpük kullanýmý pek hýzlý artmadýðýndan yakýn gelecekte de polistiren üretiminde artýþ beklenmemektedir. Bununla birlikte diðer polimerleri ile birlikte global olarak ele alýndýðýnda soðutma ve paketleme alanýnda talep artýþý görülmektedir. Kuzey Amerika ve AT dýþýndaki üretici ülkeler Çin, Hindistan, Filipinler, Cezayir, Mýsýr, Ýran, Kuveyt, Libya, Meksika, Suudi Arabistan ve Peru’dur.
AT ülkeleri arasýnda en çok polistiren üreten ülke F. Almanya’dýr. Bunu sýrasýyla Fransa, enelüks, Ýtalya, Ýngiltere, Ýspanya ve Yunanistan izlemektedir. Ýspanya’nýn polistiren üretiminde de geliþmiþ AT üyesi ülkelerin yaklaþýk yarýya yakýn üretim miktarýný gerçekleþtirdiði dikkat çekicidir. Polistiren’in önemli polimerleri Expandable PS (EPS) ile High Impact Polistiren (HIPS)dir. Diðer polimerleri ise Acrylonitrile Butadiene Styrene Copolymers (ABS) ve Styrene Acrylanitrile Copolymer (SAN)dýr.
AT’da en çok EPS üreten ülke F. Almanya ve Fransa’dýr. Bunlarý Belelüks, Ýngiltere, Ýtalya, Ýspanya ve Yunanistan izlemektedir. Fransa’nýn üretimi yýldan yýla artýþ göstermektedir.
Polistiren (PS) Geri Kazanýmý: 
Evsel ambalaj atýklarý içerisinde en az rastlanan ambalaj türüdür. Yoðurt ve margarin kaplarýnda yoðun olarak kullanýlan polistirenin geri kazanýmý PE ve PP’de olduðu gibi yaygýn bir þekilde yapýlmaktadýr. Geri dönüþtürülen PS’ler aský yapýmýnda kullanýlýyor.
POLÝPROPÝLEN 
Polipropilen, yüksek saflýktaki propilen gazýnýn basýnç altýnda, Ziegler-Natta katalizörleri yardýmýyla polimerleþmesiyle elde edilir. Kristal yapýlý, 0,902 ile 0,904 g/cm3 yoðunluklu bu polimer termoplastiklerin en hafiflerinden biridir. Erime noktasý 325 ile 335o F arasýndadýr. Polipropilen, polar olmamasý nedeniyle yüksek dielektrik katsayýsýna ýsý izolasyon özelliðine sahiptir. Þüphesiz ki polipropilen, yüksek fiyatlý belirli özel tip plastikler gibi tüm kimyasallara karþý dirençli deðildir. Uygulamada deriþik sülfirik asit, nitrik asit, potasyum bikarbonat kerosen ve karbon tetraklorür hariç diðer tüm kimyasallara karþý oldukça dayanýklýdýr.
Homopolimerin 73o F’de ortalama 17500 psi esneklik modülleri ve 4900 psi civarýnda gerilme dayanýmlarý vardýr. Dolgu maddeleriyle yapýlan takviye ile esneklik modülü 350000 psi’ye kadar artýrýlabilir. Polipropilen % 80 sülfürik aside ve deriþik hidroklorik aside 212o F’ye kadar dayanýklýlýk gösterir. Ayrýca 175o F altýnda organik çözücülere olan direnci de oldukça iyidir. Diðer olefin reçineler gibi, oksitleyici asitler tarafýndan yavaþ etkilenir.
Polipropilenin 6 ay süre ile nemli bir ortamda depolanmasý, aðýrlýðýný % 0,1 den daha az bir oranda artýrýr. Organik bileþiklerin polipropileni etkileme oranlarý hayli düþüktür. Absorblama olayý sýcaklýkla doðru orantýlý ve çözücünün polarlýk özelliði ile ters orantýlý olarak deðiþir.
Polipropilen, termoplastiklere uygulanan bütün metodlarla iþlenebilir. Enjeksiyonla kalýplama tekniðinde, çok küçük ayrýntýlarý olan küçük kalýplar kullanýlarak yüzeyi oldukça düzgün, boyut kararlýlýðý iyi olan parçalar imal edilebilir.
Polipropilen, termoplastiklere uygulanan bütün metodlarla iþlenebilir. Enjeksiyonla kalýplama tekniðinde, çok küçük ayrýntýlarý olan küçük kalýplar kullanýlarak yüzeyi oldukça düzgün, boyut kararlýlýðý iyi olan parçalar imal edilebilir. Polipropilenden üretilen menteþeler, 3 milyon kez bükülebilirler. Bunlar, kalýplama-soðuk çalýþma ya da ekstrüzyon metodlarý ile imal edilebilirler. Oryente polipropilen, fonografik plaklarýn ambalajlanmasýnda kullanýlan büzgülü film üretiminde de kullanýlmaktadýr.
Elyaf, polipropilenin ekstrüzyandan sonra, hava ile soðutulmuþ bir bölgede, ince meme baþlarý içinden bir baþtan bir baþa geçirilmesi ve bunu takiben bir ruloya sarýlmasýyla elde edilir.
Polipropilen dokuma olmayan kumaþlar, ince çekme veya eriterek; þiþirme metodu ile elde edilirler. Polipropilen ýsý ile þekillendirilir, enjeksiyon kalýplama veya ekstruzyon kalýplama teknikleri ile köpürtülebilir.
Kullaným Alanlarý 
Polipropilen, kabin kalýplarýndan ilaç kutularýna kadar geniþ bir alanda, gerekli ve çok kullanýþlý menteþeler imalinde kullanýlýr. Berrak ve yumuþak filmler gömlek ve çorap gibi ürünlerin, berrak ve daha sert filmler ise yemek ve sigara ambalajýnda kullanýlmaktadýr. Müzik plaðý ambalajýnda da polipropilen kullanýlýr. Ayrýca polipropilen elyaf türü ile örme ve dokuma sanayiinde, halýlarda ve döþemecilik sanayiinde kullanýlmaktadýr.
Polipropilen dokuma olmayan kumaþlar ise, halý altlýðý atýlabilir hastane örtüsü ve atýlabilir kundak bezi gibi ürünlerin imalinde kullanýlmaktadýr.
Polipropilen (PP) Tüketimi 
Polipropilen, propilenin polimerizasyonu ile elde edilmektedir. Bu yöntemde, yüksek saflýktaki propilen gazý katalizörler yardýmý ve aðýr basýnç reaktörlerinin de devreye girmesi ile polimerizasyona uðramaktadýr.
Polipropilenin, yüksek sýcaklýkta çeþitli kimyasal maddelerden etkilenmemesi kullaným alanýnýn geniþlemesine yol açmýþtýr. Bunun yanýsýra, polipropilen, diðer plastiklere nazaran daha hafif olma ve yumuþama noktasýnýn yüksek oluþu gibi özellikleri sayesinde, sigara ambalajlarý ve müzik plaðý ambalajýna kadar çeþitli kullanýmlara sahiptir. Bunlardan baþka, sterilize edilebilen saðlýk malzemesi, oru, profil, ince levha, þiþe, sýnai þerit, balýk aðý, halat çuval, çeþitli ev ve mutfak eþyasý vb. ürünlerin yapýmýnda da kullanýlmaktadýr.
Polipropilenin çeþitli kullanýmlarý aþaðýdaki biçimde gözden geçirilebilir; 
Dokuma Torba / Kumaþlar 
PP tüketimi ülkemizde, dokuma torba, kumaþ üretiminin hakimiyetindedir. Þu anda, Türkiye’de yaklaþýk 1000 adet dairevi tezgah ve 200 adet de sulzer tezgahý bulunmakta olup bunlarýn sayýlarý kararlý bir artýþ kaydetmektedir. Dairevi tezgahlar, dokuma çuval üretiminde, sülzer tezgahlarý ise dokuma kumaþ üretiminde kullanýlmaktadýr. Tezgahlarda branda ve 1 metrik tona kadar dayanýklý jumbo torbalar imal edilebilmektedir. Kullaným türüne göre bu torbalar, açýk dokuma (bitkiler için) veya kapalý (çeþitli kimyasal ürünler, gübre, mineraller ve un için) olabilir.
Buna ilaveten bazý torbalar AYPE, AYPE/LAYPE karýþýmý veya dayanýklý kaðýtla iç yüzeyleri kaplanmýþ (takviye edilmiþ) olarak imal edilmektedir. Bazý üreticiler, PP veya AYPE kullanýmlý çuvallar üretmektedir. Torbalarýn bir kýsmý Türk piyasasýna arz edilirken bir kýsmý da komþu Arap ülkelerine, Güneydoðu ve Batý Avrupa’ya ihraç edilmektedir. Torba üretiminin büyük bir bölümü otomatik entegre tesislerinde gerçekleþtirilmektedir.
Enjeksiyon Kalýplama 
Bu sektöre, Türk otomotiv akü üreticileri için akü kutusu üretimi egemendir. Bu sektör ikinci en büyük PP tüketicisidir. Akü üretimi, otomotiv üretimindeki artýþa ve araba/kamyon parkýndaki genel büyümeye paralel olarak sürekli bir artýþ kaydetmektedir. PP’nin akü kutusu kullanýmý dýþýnda çeþitli kullaným alanlarý da bulunmaktadýr.
Bunlar arasýnda;
-Elektrikli süpürge aksamý,
-Yýkama (bulaþýk ve çamaþýr) makinelerinin ýsýya ve deterjana dayanýklý,
-Mini çamaþýr makinelerinin kasasý
-Araba ve kamyonlarýn talk-kaplamalý polimer ýsýtýcý kutularý
-Ev ve ofis vantilatör býçaklarý
-Tekstil bobinleri bulunmaktadýr.
Bioriyente (Bioriented) Fim 
Tekel’in yerli selofan kullanýmý nedeniyle sigara ambalaj filmi þu anda ihraç piyasalarýna satýlmaktadýr. Bioriyente PP filmine (BOPP) geçmek makine modernizasyonunu getirmektedir.
Türkiye’de BOPP’nin ana kullaným alanlarý, gýda, kraker, þekerleme ve fýndýk paketlemesidir. Paketleme piyasasýnýn BOPP tarafýndan istila edilmesinin nedeni, selefon, PVC, filmi ve dayanýklý kaðýtlar gibi geleneksel paketleme maddeleri karþýsýnda BOPP’nin fiyat rekabetidir.
Çeþitli Filmler 
Çiçek ambalajýnda ve gömlek gibi tekstil ürünlerinin paketlenmesinde kullanýlan þiþirme film üretimine dayanan filmler, piyasaya henüz sunulmuþ olup talebi giderek artmaktadýr. Piyasanýn diðer ufak ayrýntýlarý ise margarin kaplarýnýn üretimi için kullanýlan ýsýyla-þekillenebilen yaprak ve dokuma aþamalarýnda monofilomen’in üretimidir.
Polipropilen (PP) Geri Kazanýmý 
Kimyasal özellikleri PE’ye benzer ancak yüksek sýcaklýklarda çeþitli kimyasal maddelerden etkilenmemesi kullaným alanlarýnýn geniþlemesine yol açmýþtýr. Diðer plastiklere göre daha hafif olmalarý ve yumuþama noktasýnýn yüksek oluþu gibi özellikleri sayesinde, sigara ambalajýndan müzik plaðý ambalajýna kadar çeþitli kullaným alanlarýna sahiptir. Bunlardan baþka sterilize edilebilen saðlýk malzemesi, deterjan kutularýnýn kapaklarý, margarin kaplarý, sentetik elyaf, boru, profil, ince levha, þiþe, balýk aðý, halat, çuval, çeþitli ev ve mutfak eþyasý ve benzeri ürünlerin yapýmýnda da kullanýlmaktadýr. Hafif ve dayanýklý olmasý ve geri dönüþtürülebilir özelliklerinden dolayý, araba aküsü kutularýnda, konteyner kapaklarýnda, þiþe etiketlerinde, otomotiv sanayiinde de kullanýlmaktadýr. Granül haline getirilerek geri dönüþtürülmüþ PP’den sentetik halý tabaný çeþitli plastik oyuncaklar ve kýrtasiye malzemeleri üretilmektedir.
POLÝETÝLEN TEREFTALAT 
ABD de en hýzla geliþen plastik olmuþtur. Her ne kadar 20 yýlý aþkýn bir süredir elbise elyafý, lastik kordonu ve halýcýlýkta kullanýyorsa da reçinenin þiþe olarak kullanýlmaktadýr.
Polietilen tereftalat (PET), termoplastikler arasýnda oryente edilmiþ kristal yapýda zayýf asitlere, bazlara ve çoðu çözücülere karþý dayanýmý olduðu kadar, saðlamlýk, sertlik, parlaklýk ve yüksek darbe dayanýmý gibi özellikleriylede üstündür. PET’in gaz geçirgenliði diðer plastiklerin çoðundan daha düþüktür. Tipik PET reçinesi 250-260o C arasýnda erir.
PET reçine normal olarak kristal yapýlý pelletler þeklinde üretilmektedir. Tipik olarak kristalleþme % 50 civarýndadýr. Oryente edilmiþ içki þiþelerini üretmek için iki metod kullanýlýr. Ýki aþamalý veya soðuk ön þekil prosesinde, soðutulmuþ kalýplardaki þeffaf ürün enjeksiyonla kalýplanýr, ürün Tg’nin üstündeki sýcaklýklara çýkarýlýr, gerilir ve çift eksenli oryente þiþe üretmek için soðuk þiþe kalýbý içine üflenirler. Tek aþama prosesinde, enjeksiyonla kalýplanmýþ ön þekil soðutulmaz, sadece gerilme üfleme kademesi soðutulur. Daha sonra çekme üfleme aþamasýna geçilir. Ve oryente edilmiþ þiþe üretilir. PET’in zor erime özelliði, enjeksiyon üfleme ve ekstrüzyon üfleme proseslerinde kullanýmýný önler. Bununla beraber PET’in bu alanlara girmesi için gerekli proses modifikasyonu geliþtirecek faliyetler sürmektedir.
Kullaným Alanlarý 
PET film, monofilament üretiminde kullanýlmaktadýr. Genellikle filmler çift eksenli oryente edilmiþ olup, yalnýz kullanýlabildiði gibi koeksruzyonlarda veya laminasyonlarda kullanýlýr. Endüstriyel uygulamalara manyetik þerit, röntgen, fotoðraf filmi ve elektriksel yalýtým dahildir. Oryente edilmiþ veya edilmemiþ PET filmlerinin ambalajlama uygulamalarýna, kaynatma torbalarý, damýtma keseleri, et ve peynir ambalajý büzme filmler dahildir.
Polietilen Tereftalat (PET) Geri Kazanýmý 
150-175o C sýcaklýða kadar dayanýklý olduðundan elyaf ve meþrubat þiþesi yapýmýnda kullanýlýr. PET baþlýca; uyku yataðý, yastýk, kýþlýk giyecek (yeþil lifler sadece koyu renkli giysilerde kullanýldýðýndan yeþil þiþeler ayrý toplanýr.) Üretiminde kullanýlan polyester elyaflarýna dönüþtürülmek üzere geri kazanýr.
PET ayrýca halý elyaflarýnda, þekil vermiþ ürünlerde, yiyecek ve yiyecek dýþý kaplarda ve otomotiv endüstrisinde kullanýlýr. Hafif ve dayanýklý olmasý nedeniyle kullaným alaný giderek geniþlemektedir. PET atýklar sentetik elyaf ve dolgu malzemesi olarak deðerlendirilebilir. Adana’da 1994 yýlýnda faaliyete geçen tesiste PET atýklarýn geri dönüþüm yapýlmaktadýr. (SASA sentetik Elyaf San. A.Þ.)
TERMOPLASTÝK POLÝAMÝD 
Termoplastik poliamidler, sýkýþtýrýlarak kalýplama, dökme film, eriyik elyaf bükme teknikleri ile iþlenir. Termoplastik poliamidlerin bazý özellikleri þunlardýr;
-310o C de erimeyip lastikleþirler ve yüksek gerilme dayanýmý ve uzamalarýný daha yüksek derecelerde bile koruyabilirler.
-Basýnçla iyi akýþ saðlanýr ve kýsa bir süre de camsý geçiþ sýcaklýðý aþýlarak kalýplanýrlar.
-Maddenin % 10 uzayabilmesi, makinaya olan uyumluluðunu saðlar ve kýrýlmayý azaltýr.
-Tekrar öðütülerek kullanýlabilirler ve bozuk kaplamalar tekrar eritilerek düzeltilebilir.
-Eriyik halindeyken, döküm makinalarýnýn kullanýlmasýyla film olarak döküm yapýlabilirler
Dolgusuz bileþiklerin sýkýþtýrarak kalýplama sýcaklýðý 330-350o C basýnç ise 3000-5000 psi arasýndadýr. Ýyi akýþ saðlamak için 310o C nin üstünde en az 5 dakika kalýplanýrlar. Lamineler yüksek basýnçlý preslerle, alçak basýnç vakum veya deðiþik basýnçlý vakum uygulanarak yapýlýr.
Kullaným Alanlarý 
Termoplastik poliamid, nükleer uygulamalarda valf yataðý yapýmýnda da kullanýlýr. Lamine edilmiþ ve doldurulmuþ parçalar jet motorlarýnda, sýcak makinaya yakýn elektrik ve mekanik parçalarýn imalinde kullanýlýr.
POLÝ (AMÝD-ÝMÝD) 
Poli (amid-imid) yüksek güç ve darbe dayanýmýyla tanýmlanabilen kalýplanabilir, yüksek performanslý bir termoplastiktir. Amorfik bir yapýya sahip olup, özelliklerini 500o F sýcaklýða kadar korur. Bu plastikten enjeksiyonla kalýplama tekniðiyle hassas parçalar imal edilebilir. Radyasyona ve kimyasallara dayanýmý iyidir. Yüksek sýcaklýktaki kostik, buhar ve bazý asitler polimere etki yapabilirler. Poli (amid-imid) enjeksiyonla kalýplanabilir ve mineral, grafit-elyaf cam elyaf vb. dolgularla bileþik haline getirilerek kullanýlabilir.
Reçineler, geleneksel vidalý enjeksiyon kalýplama makinalarý ile detaylý ve hassas parçalarýn imalinde kullanýlýr. Kalýplarda giriþler mümkün olduðu kadar geniþ tutulmalýdýr. Döküm baþlarý geniþ ve kýsa olmalý ve çok oyuklu kaplamalarda döküm baþý sistemi dengelenmelidir. Kaynak çizgileri küçültülmeli, oyuklar iyici havalandýrýlmalýdýr. Alttan kesmelerden kaçýnýlmalýdýr.
Fiziksel özellikleri de herhangi bir bozulma meydana gelmeyecek þekilde standart polimere % 30 nispetinde öðütülmüþ kullanýlmýþ mamul ilave edilebilir, ancak köpükleme ve kýrýlganlýðýn önlenmesi için öðütülen malzemenin 8 saat 300o F de kurutulmasý gereklidir. Enjeksiyon kalýplama ve ekstruzyonda fiziksel özelliklerin iyileþtirilmesi için parçalar 500o F’a ulaþan sýcaklýkta tavlama iþleminden geçirilmelidir. Son tavlama, iþlemi ýsý kontrolünün hassas olarak yapýldýðý sýcak hava fýrýnýnda yapýlýr.
Kullaným Alanlarý 
Hidrolik, iþletme ve dokuma techizatý, pompalar, valf ve tribünler gibi endüstriyel uygulamalarda, jet motor parçalarý gibi ulaþtýrma uygulamalarýnda kullanýlýr.
POLÝÜRETAN 
Üretan grubunda bulunan reçinelerin özellikleri, türlerine göre büyük bir farklýlýk göstermektedir. Belli baþlý reçine türleri þöyle sýnýflandýrýlabilir:
-Esnek köpük,
-Sert köpük,
-Yarý sert köpük,
-Enjeksiyon kalýplama elastomerleri,
-Yapýsal köpükler,
-Döküm elastomerleri
-Termoplastik elastomerler
Yukarýda belirtilen üretanlar yapýsal açýdan birbirine benzerler, ancak iþlemleri ve uygulama sahalarý faklýdýr.
Esnek Köpük 
Poliüretanýn en yaygýn kullanýlan türüdür. Bu ürünün kullaným potansiyeli olan dallar, halý alt kaplamasý ve yatak süngerleridir. Ayrýca hafifliði nedeni ile otomotiv endüstrisinde geniþ þekilde kullanýlmaktadýr. Bükülebilir PUR köpükleri, en çok levha prosesi ile üretilmektedir. Bu proseste poliester, poliol, toluen, diizosiyonat, su, þiþiriciler, amin, kolaylý kararlýlýk saðlayýcýlar ve boya gibi diðer katkýlar kullanýlýr.
Sert Köpük 
Sert köpük buzdolabý ve dondurucularýn izolasyonu amacý ile kullanýlmaktadýr. Bu amaçla kullanýlmakta olan cam elyaflý kýsmen yerini poliüretana terk etmiþtir. Yaklaþýk buzdolabý üretimlerinin % 60’ýnda poliüretan kullanýlmaktadýr. Sert köpüðün daha yeni kullaným alanlarý ise elektrikli su ýsýtýcýlarý ve güneþ enerjisi ile ýsýtýlan su depolarýdýr.
Yarý Sert Köpük 
-Dolgu köpükler: Otomotiv endüstrisinde baþ ve kol dayama yerleri için kullanýlmaktadýr. Darbeye dayanýklý ve yumuþaktýr.
-Enerji çekiþ köpüðü: Yeni bir otomotiv uygulamasýdýr. Arabanýn iç kýsmýnda emniyet amacýyla kullanýlmaktadýr.
-Ayakkabý tabaný: Hafifliði, yýpranma direnci, soðuk havalarda bükülebilirliði, rahatlýðý nedeniyle ayakkabý tabýný yapýmýnda kullanýlýr.
Enjeksiyonla Kalýplama Elastomerleri
Otomotiv endüstrisi dýþýnda da uygulama alaný bulmaktadýr.
Sert Yapýsal Köpük
Enjeksiyonla kalýplama için belirtilen prensipler yapýsal köpük içinde geçerlidir.
Döküm Elastomerleri 
Döküm üretam elastomerleri termoset polimer sýnýfýnda olup,bir kalýp içine dökülürler. Bunlar ayný zamanda blok kopolimerler olarakta tanýmlanabilir. Uygulama alanlarý endüstriyel traktör lastikleri, diþliler, contalar, konveyör kayýþlarý yapýmýdýr.
Termoplastik Üretan Elastomerleri 
Termoplastik elastomerleri bütün elastomerlerin ve termoplastiklerin en iyi özelliklerine sahip olup, geniþ bir alan olan mühendislik gereçlerin yapýmýnda kullanýlýr. Poliüretan köpük ürünler, bütün organik maddeler gibi yeterli sýcaklýktaki bir kaynakla temas ettiklerinde yanarlar
STÝREN AKRÝLONÝTRÝL 
Sitiren akrilonitril reçineleri, yüksek performanslý stiren ailesinin üyesidir. Bunlar poliskrenin parlaklýk ve berraklýðýna sahip olup ayný zamanda kimyasallara karþý dirençlidirler, ýsýyla genleþirler ve sertleþirler. Klorlu aromatik hidrokarbonlar, esterler ve ketonlardan etkilenirler. Bu reçinelerin yüksek gerilme ve bükülebilirlik güçleri vardýr. Bükülme sýcaklýðý 264 psi’de 200 ile 217o F arasýndadýr.
SAN reçinelerine termoplastiklere uygulanan bütün prosesler uygulanabilir. SAN iþlenmiþ parçalar, makine ile tutturucularla ve dekorasyonla yapýlabilir.
Kullaným Alanlarý 
Düðmeler, buzdolabý et ve sebze kutularý, karýþtýrýcý kaplarý; otomotivde enstrümanlensleri, siperlikler; elektronikte, pil kaplarý, metre mercekleri; týpta þýrýnga, kan aspiratörleri ve suni böbrek aygýtlarý; kozmetik kaplarý, þiþeler ve kavanozlar; inþaatta, emniyet perdahlamasý, su filtre kabý; daktilo anahtarý ve kalem üstleridir.
ABS 
ABS reçineleri, akrilonitril, bütadien ve stirenden yapýlan kopolimerlerdir. Akrilonitril, kimyasal olarak saðlamlýk; stiren, kolay iþlenebilirlik, sertlik ve parlaklýk saðlýr. Butadien ise soðuk hava þartlarýnda ve oda sýcaklýðýnda darbe dayanýmý ve dayanýklýlýk saðlayýcý olarak rol oynar. ABS’nin birçok türleri geliþtirilmiþtir. Bunlar arasýnda kaplama az parlak veya mat ekstrude edilmiþ bitmiþ levhalar; yüksek sýcaklýk ve alevlenmeye karþý dayanýklý, alaþýmlama, yapýsal köpük ve þeffaf uygulamalara imkan veren ve bu özellikleri saðlayan reçineler yer almaktadýr.
Ýþleme ve Kullaným Alanlarý 
Ekstrude edilmesi ve enjeksiyon kalýplamasý iyi yapýlabildiðinden iþlenmesi kolay bir maddedir. Ekstrüzyon ABS için büyük bir Pazar alanýdýr. ABS hidroskopik bir madde olduðu için iþlenmeden önce, nem almasý önlenmeli, yüzey hatalarýný azaltmak amacý ile kurutulmalýdýr.
Ekstrude edilmiþ ABS levha, çeþitli ürünlerin, imalatýnda kullanýlmaktadýr. Þekillendirilmiþ geniþ parçalar (8-12 ft’lik), tek parçalý levhalar, küçük þekillendirilmiþ parçalar (Tuba gibi müzik aletleri) yapýmýnda kullanýlmaktadýr. Buzdolabý yapýmý da þekillendirilmiþ levhalarýn diðer bir uygulama alanýdýr. ABS yapýsal köpük uygulamalarý için iyi bir reçinedir. Ekstrüzyon, enjeksiyon ve þiþirerek kalýplama tekniðiyle iyi iþlenir. Þeffaf ABS, buzdolabý içindeki bölümlerde, oyuncaklarda kullanýlýr.
NAYLON 
Naylon, termoplastik poliamid recine ailesini temsil eder ve öncelikle enjeksiyon kalýplama ve ekstrüzyon teknikleriyle iþlenir. Bazýlarý, daldýrma tekniðiyle kaplama amacýyla çözelti veya sývýlaþtýrýlmýþ þekilde kullanýlýr.
Özellikleri
Naylonlarýn belli baþlý ortak özellikleri þunlardýr:
-Sertlik,
-Aþýnmaya karþý iyi dayaným,
-Ortalama erime noktalarýnýn üstündeki sýcaklýklarda, termoplastikler gibi ýsýya dayanýklýlýk,
-Kuvvetli asit ve oksitleyici maddelerin dýþýndaki kimyasallara karþý iyi dayanýklýlýk.
Modifiye edilmemiþ bir reçine olarak her naylon tipinin kendini belli eden birden fazla özelliði vardýr. Bunlar, naylon türlerinin kullaným alanlarýnýn seçimine esas teþkil ederler. Bütün naylonlar cam elyafý, cam tanesi ve mineral parçalar ile güçlendirilebilirler.
Birinci iþleme metodu, enjeksiyonla kalýplama ve ekstrüzyondur. Diðer teknikler, þiþirerek kalýplanmasý ve çözelti veya sývýlaþtýrýlmýþ yatak kaplamasýdýr. Enjeksiyon kalýplamada, naylonlarýn yüksek erime noktasý ve katýdan eriyik haline hýzlý geçiþ özelliði vardýr. Monofillaman, profil, film ve levha imalinde ekstrüzyon tekniði kullanýlýr.
Flaman imali gibi bazý uygulamalarda yoðunluk ve ekstrüzyon verimi oranýnda uyumluluk saðlamak için eritici pompalar kullanýlýr.
Kullaným Alanlarý 
Uygulamada naylon kullanýmý, saðlamlýk, sertlik, kimyasal maddelere dayaným ve elektriði izole eden özellikleri nedeniyle yaygýndýr. Naylon bileþenlerinin kullanýldýðý en geniþ Pazar otomotiv sektörüdür. (Hem iç hem de dýþta kullanýlýr) Desteksiz boru takýmý, tel izolasyonu ve iç döþeme için monifilaman iplik ekstrüzyon uygulamalarýdýr. Enjeksiyon kalýplamayla, kam, diþli, elektrik baðlaçlarý, buhar gaz birleþtiren depolar ve tecrit bantlarý üretilir. Madenle güçlendirilmiþ Naylon 6,6 türü dýþ gövde uygulamalarýnda en çok kullanýlandýr. Elektrik endüstrisinin geliþmesi, naylon kullanýmýný artýrmýþtýr.
Spor malzemesi, özel fýrçalar (diþ, saç), fermuar ve fýrça saplarý da naylo tüketim yerleridir.
NÝTRÝL REÇÝNE 
Ana monomeri akrilonitril olan polimerler nitril reçineler diye isimlendirilir. Bu reçineler yapý özellikleri nedeniyle düþük gaz geçirgenliðine sahip olup, kimyasallara karþý dirençleri oldukça iyidir.
Reçineler, kauçukla karýþtýrýldýðýnda oldukça yüksek gerilme özelliðine sahip olup ve ekstrüzyon, enjeksiyon kalýplama ile iþlenebilir ve ýsý ile þekillendirilebilir.
Nitril reçinelerin iþlenmesi, kýsmi erime sýcaklýklarý olmayan polimerin iþleme karekteristiðini taþýr. Bu reçineler, erime sýcaklýðýnda yapýþkan olduðu için iþleme sýrasýnda polimere minimum kayma enerjisi uygulanmalýdýr.
Kullaným Alanlarý 
Nitril reçinelerin en önemli kullaným yerleri, yiyecek ve benzeri maddelerin ambalajlama iþlemleridir.
Çok önceleri nitriller meþrubat kutularýn yapýmýnda geniþ olarak kullanýlýrdý. Fakat, yeni uygulamaya konulan tüzüðe göre, nitriller meþrubat þiþeleri yerine esas olarak yiyecek paketlemesinde ve Amerika’da yiyecek paketlemisinin dýþýndaki paketlemelerde kullanýlmaktadýr. Avrupa’da nitril reçineler, meþrubatlar dahil olmak üzere yiyecek ve ayný zamanda yiyecek dýþý maddeler ambalajýnda kullanýlmaktadýr.





Ekolojik Naylon Torba Nedir?

 Çevre Dostu Poþet - Çevre Dostu Ekolojik Poþet

Üretildiði malzemeler doða dönüþümlü olan bu poþet doðaya terk edildiðinde diðer plastik poþetlere göre çok daha kýsa sürede doðada yok olmaktadýr Taleplere göre bio bozunur özellikli malzemelerden üretilmekte, doðaya terk edildiðinde biobozunur süreç baþlamakta ve tamamen topraða karýþabilmektedir

Çevreye dostluk, eco-dostu, ve doða dostluk, çevrede minimal zarar ve atýk býrakmayý hedefleyen mal ve hizmetler Tüketicileri haberdar etmek amacýyla, çevre dost mal ve hizmetler, çoðunlukla eco-etiketlerle iþaretlidir Ama bu düþünce için hiçbir uluslararasý standart yoktur 
Çevre Dostu Poþet Kullanýn

Özel Çevre Koruma Kurumu Baþkanlýðý, Özel Çevre Koruma Bölgeleri Valiliklerine yazý göndererek, polietilenden üretilen ve doðada yüzlerce yýl yok olmayan naylon poþetler yerine, çevreye zararý en aza indirilmiþ, doðada kýsa sürede biyolojik olarak parçalanabilen poþetlerin kullanýlmasýný istedi





Poþet Nedir?

 Genellikle plastikten veya kaðýttan yapýlmýþ, içine öteberi koymaya yarayan, çeþitli büyüklükte olabilen taþýma gereci.





Streç Film Nedir?

 Strech (streç) film, çeþitli ürünleri sýký ve gergin bir þekilde ambalajlamaya yarayan gerilebilir plastik ambalaj filmine verilen isimdir. (Kelime Ýngilizce’de gerginliði ifade eden “stretch” kelimesinden gelmektedir. Doðru kullanýmý stretch olsa da, Türkçe’ye streç veya strech olarak yerleþmiþtir) Streç filmin elastik yapýsý ambalajlanan ürünlerin sýký bir þekilde sýnýrlandýrýlmasýný saðlamaktadýr. Shrink filmlerse ürünlerin etrafýna gevþek bir þekilde sarýldýktan sonra ýsý ile gerginleþtirilirler.

Streç filmler genellikle paletler halindeki yükleri standart birimler haline getirmek ve daha küçük ölçekteki ürünleri bir arada tutmak ve gruplamak için kullanýlýr.





Streç Film Yapýmýnda Kullanýlan Malzemeler Nelerdir?

 En genel streç film malzemesi lineer düþük yoðunluklu polietilendir (LLDPE – Linear Low Density Polyethylene). Bununla birlikte, farklý türlerde polietilen malzemeler ve PVC de strech film üretiminde kullanýlýr. Çoðu streç film %100 - %300 civarýnda gerilme payýna sahiptir.

Streç filmlerde önemli kriterler yýrtýlma gerginliði, yapýþma / tutunma seviyesi, netlik, yýrtýlma direnci, delinme direnci, patlama direnci ve statik deþarjdýr.





Streç Filmin Ýþlevi Nedir?

* Ürünleri ve paketleri birim bir yükte þekillendirerek geliþtirilmiþ bir dayanýklýlýk saðlar.
* Depolamada verimliliði arttýrýr.
* Belirli seviyelere kadar ambalajlanmýþ ürünleri nemden ve kirden korur.
* Ürünleri bir arada ve sarýlý þekilde muhafaza ettiði için güvenliði saðlar, paket içinden ufak çapta hýrsýzlýklarý önler.
* Yükün düzgün bir þekilde ambalajlanmasýný, ambalajlamada standartlaþmayý saðlar, iþ gücü maliyetlerini azaltýr.
* Her yönden ekonomik bir yük sarma yöntemidir.
* Yükün tek parça halinde kalmasýný saðlar, sevkiyatlarý basitleþtirir.
* Streç filmler hafif bir ambalaj malzemesi olduðundan, ek aðýrlýða neden olmazlar.





Streç Film Uygulama ve Film Seçimi Nelerdir?

 Strech flmler Türkiye’de genellikle 15 cm’den 80 cm’e kadar rulolar halinde piyasaya sunulurlar. Sarýmlar elle yapýldýðý gibi, makinalar yardýmýyla da yapýlabilmektedir. Makinalarla sarýmda, kullanýlan malzeme miktarýný, gerginliði, uygulama kalýbýný ideal ölçülere ayarlayabilir, iþlemlerin otomatik olarak sürmesini saðlayabilirsiniz.

Ýster manuel ister makine sarýmý yapýlsýn dikkat edilmesi gereken noktalar vardýr. Ürünlerin zarar görmemesi için sarýmý ürün ideal olan gerginlikte ve yeterli malzemeyle yapmak gerekir. Asi takdirde sýký halde durmasý istenen ürünün iyice sýkýþtýrýlmasýn ve haddinden fazla basýnç altýnda býrakýlarak bozulmasýna neden olunabilir. Bunun tam tersi bir iþlem, yani ürünün haddinden fazla strech film ile, gevþek bir þekilde sarýlmasý da gruplanmýþ ürünün nakliyat sýrasýnda veya depolarda yerleþtirilmesi, saklanmasý sýrasýnda daðýlmasýna yol açabilir. Bu da strech filmle ambalajlanmanýn anlamýný yitirmesi, büyük iþ kayýplarýna yol açýlmasý demektir.

 

Filmle sarýlacak olan yükün þekli de film seçimi açýsýndan önemlidir. Düzgün þekilli, düzgün yüzeyli ürünleri sardýðýnda herhangi bir sorun çýkarmayan bir streç film, þekli düzgün olmayan ürünlerde veya ürün gruplarýnda ayný dayanýklýlýðý gösteremeyip daðýlmalara sebep olabilir. Yükün þekli nedeniyle karþýlaþýlan problemlerin azaltýlabilmesi için yeni donanýmlardaki prestrech sistemleri kullanýlabilir.

Yükün içeriði ve kütlesi de film seçimi için önemli bir kriterdir. Hafif, yumuþak, narin bir yük için kullanýlan strech filmin ölçüleri, katman sayýsý ve tipi, aðýr, sert yapýdaki bir yükün sarýlmasýnda kullanýlan streç filmden farklý olur.

Film uygulayýcý donanýmýnýz / makinanýz da seçeceðiniz filmin tipine etki eder. Donanýmýn uygulama hýzýna ve ürüne yapacaðý basýnca göre film tipi seçilir.

Strech film seçmede dikkat edilmesi gereken bir baþka husus da, fimin maruz kalacaðý sýcaklýklarýn iyi belirlenip, sýcaklýk hassasiyetine göre film tipinin seçilmesidir.

 





PALET STREC FÝLM ÖZELLÝKLERÝ NELERDÝR?

  Otomatik sarma makinelerinde %300’e kadar gerdirilebilir.

• Yüksek kaliteli Oktan bazlý Dowlex malzemeden üretilmiþtir.
• Normal koþullar altýnda -40 C’den +80 C’ye kadar dayanýklýdýr.
• Yaðmurdan etkilenmez.
• Keskin kenarlarý yýrtýlmadan sarar,esnek ve kuvvetlidir.
• 300 metrelik streçler manuel kullaným içindir.
• Çok ekonomiktir; iþçilikten ve zamandan büyük kazanç saðlar.
• 17, 20 ve 23 mikron kalýnlýklarýnda standart olarak üretilmektedir.
• Yapýþkanlýðýndan ötürü ürüne ýsý vermenize ya da bir diðer malzeme ile sabitlemenize gerek kalmaz.




Alçak Yoðunluk Polietilen Nedir?

 Alçak yoðunluk polietileni özellikle tarým alanýnda kullanýlýr. Türkiye'de 1970 yýlýndan itibaren üretilmeye baþlanmýþtýr. 


Alçak yoðunluklu polietilenden mamul ürünler dayanýklýlýk, ucuzluk, kimyasal maddelere ve dýþ etkenlere karþý dayanýklý olmak, yüksek yalýtkanlýk, kolay iþlenebilirlik gibi önemli özelliklerinden dolayý cam, kaðýt, karton, deri, kösele, teneke, yün, pamuk, keten, kendir gibi geleneksel malzemelerden imal edilmiþ eþyalarýn yerini almýþtýr.

Turfanda sebzeciliðin önem kazanmasý, tarýmda sulama ve gübrelemenin geliþimine paralel olarak hububat üretiminin artmasý ile alçak yoðunluklu polietilen filmler seralarda ve hububat muhafazasýnda yaygýn bir þekilde kullanýlmaya baþlamýþtýr. 

Diðer taraftan dayanýklýlýðý þeffaflýk ve zehirleyici olmama özelliklerinden dolayý ince alçak yoðunluklu polietilen filmler gýda ve tekstil malzemeleri ve bilhassa ihraç ürünlerinin ambalajýnda kullanýlmaktadýr. Haberleþme, enerji daðýtýmý ve sanayide kablo olarak geniþ bir tüketim alaný bulmuþtur.

Kullaným Alanlarý:

*Aðýr hizmet torbasý, sera örtüsü, ambalaj filmi, kablo kýlýflama, ev eþyasý, oyuncak, boru, hortum, tüp, þiþe, kumaþ ve metal kaplamalarý, rotasyonlar, kalýplama maddeleri yapýmýnda kullanýlmaktadýr.





Lineer Alçak Yoðunluk Polietilen Nedir?

 Geleneksel olarak, polietilenin, alçak ve yüksek yoðunluklu olmak üzere iki tipi vardýr.Polietilen endüstrisinde, alçak basýnç iþlemlerindeki geliþmelere dayalý olarak diðer bir alçak yoðunluklu PE türü olan lineer alçak yoðunluklu PE üretilmektedir. Elde edilen reçine, etilen-alfa olefin kopolimeri olup, lineer bir yapýya sahiptir. Son zamanlarda alçak basýnçlý otoklav ve tubülar reaktörler kullanmak suretiyle LAYPE üretimi yapýlmaktadýr. LAYPE’nin özellikleri kayda deðer þekilde AYPE’den farklýdýr. Gerilime dayanýmý ve uzama AYPE’ye nazaran daha yüksek, darbe dayanýmý daha iyidir. Isý direnci 15 C de daha yüksek, iþlenmesi daha zordur. Buna karþýlýk, berraklýk, parlaklýk daha kötü olup, erime gücü daha düþüktür. Farklý katalizörlerin yapýsýna baðlý olarak üretilen farklý moleküler yapýdaki LAYPE türleri farklý yöntemlerle iþlenirler.

  • Lineer Alçak Yoðunluklu Polietilenin, Alçak Yoðunluklu Polietilene nazaran daha yüksek gerilme direnci, çarpma gücü ve delinme dayanýklýlýðý vardýr.
  • Çok elastiktir ve baský altýnda esner.
  • Daha ince filmler yapmak için kullanýlýr.
  • Kimyasallara ve ultraviyole radyasyon ýþýnlarýna direnci vardýr. Ýyi elektriksel özellikleride vardýr.
  • Fakat Alçak Yoðunluklu Polietileni iþlemek kadar kolay deðildir, parlaklýðý daha düþük ve ýsý yalýtýmý için daha dar bir aralýðý bulunmaktadýr.

Kullanýldýðý alanlar :

Film: Sanayi filmleri, jeomembran.
Enjeksiyon: Kapaklar, oyuncaklar,mutfak eþyalarý.
Yüksek yoðunluklu polietilen, kimyasallara ve iklim koþullarýna dayanýmýn ön plana çýktýðý uygulamalarda tercih edilen polietilen tipidir. Geniþ ölçülerde temin edilebilmesi ve kaynaklama yöntemiyle birleþtirilebilmesi, tank yapýmýnda ve atýk su arýtma uygulamalarýnda kullanýlmasýný saðlar.





Yüksek Yoðunluk Polietilen Nedir?

Yüksek yoðunluk polietilenler, etilenin düþük basýnç altýnda polimerizasyonu ile elde edilirler. Elektrik direnci yüksek, hidrofobik bir polimerdir. Film halinde gaz geçirgenliði vardýr. Nitrik aside karþý dayanýksýzdýr. 60oC’nin altýnda çözücülerin büyük bölümünde çözünmez. Suya ve inorganik tuzlarýn sudaki çözeltilerine karþý dayanýklýdýr.


Kullaným alanlarý; boru imalinde; su daðýtýmý, kanalizasyon, sulama daðýtým þebekeleri, gýda ambalajlamalarý ve þeker paketlemelerinde kullanýlýr, çeþitli oyuncak ve mutfak eþyasý imalatý, aðýr hizmet torbalarý, þerit, iplik ve halat yapýmýnda, izolasyon malzemesi olarak, kablo kaplamada; enjeksiyon kalýplama ile; endüstriyel amaçlý kullaným, þiþe kasasý, sebze ve meyve taþýmacýlýðýnda, alet kutusu, yükleme kasasý; þiþrme ile kalýplamayla; deterjan, þampuan ve kozmetik þiþeleri imalatý, kerosen, kimyasallar, oto yaðlarý ve akýþkanlarý için büyük konteynýrlar imali olarak sýrayabiliriz. Ayrýca YYPE sertliði nedeniyle yaygýn olarak kullanýlýr ve organik solventlere dayanýklýdýr. Bununla birlikte kablolarda bulunan petrol jelini emme oranýda düþüktür.

CPE ;
Impact Modifier ( darbe mukavemeti saðlayýcý )





Buzdolabý Poþeti Nedir?

 Küçüklü büyüklü çeþitli ebatlarda üretilmiþ, buzdolabýna kaldýrýlacak olan zerzevatýn ömrünün biraz daha uzun olmasýný saðlamaya yardýmcý, kalýn ve kilitli olanlarý olduðu gibi daha poþet kývamýnda olanlarý da bulunan, daha çok yýkanan sebze ve meyvelerin içine konulup havasýnýn çýkarýlarak aðýzlarý baðlanmak marifetiyle kullanýlan ancak bunun yani sýra yolculuða çýkarken diþ macunu, fýrcasý vs. konulmak suretiyle baþka bir iþlev de kazanabilen faydalý bir ürün.





Bio-Degradable (Bio-çözünür) Poþet Nedir ?





Polietilen Hammadde Nedir ?





Týbbi Atýk Yönetmeliði Nedir ?





Ambalaj Atýðý Yönetmeliði Nelerdir ?